Physical Setting 19 June 2018

Physical Setting 19 June 2018 Questions Answer Keys

The University of the State of New York
Regents High School Examination
Physical Setting
Physics
Tuesday, June 19, 2018 — 1:15 to 4:15 p.m., only

Directions (1–35): For each statement or question, choose the word or expression that, of those given, best completes the statement or answers the question. Some questions may require the use of the 2006 Edition Reference Tables for Physical Setting/Physics. Record your answers on your separate answer sheet.

1. Which combination correctly pairs a vector quantity with its corresponding unit?

  • (1) weight and kg
  • (2) velocity and m/s
  • (3) speed and m/s
  • (4) acceleration and m2/s
Answer: (2) velocity and m/s 

2. A 12.0-kilogram cart is moving at a speed of 0.25 meter per second. After the speed of the cart is tripled, the inertia of the cart will be

  • (1) unchanged
  • (2) one-third as great
  • (3) three times greater
  • (4) nine times greater
Answer: (1) unchanged 

3. While taking off from an aircraft carrier, a jet starting from rest accelerates uniformly to a final speed of 40. meters per second on a runway that is 70. meters long. What is the magnitude of the acceleration of the jet?

  • (1) 0.29 m/s2
  • (2) 0.57 m/s2
  • (3) 1.8 m/s2
  • (4) 11 m/s2
Answer: (4) 11 m/s2  

4. A 6.0-kilogram cart initially traveling at 4.0 meters per second east accelerates uniformly at 0.50 meter per second squared east for 3.0 seconds. What is the speed of the cart at the end of this 3.0 second interval?

  • (1) 1.5 m/s
  • (2) 5.5 m/s
  • (3) 3.0 m/s
  • (4) 7.0 m/s
Answer: (2) 5.5 m/s  

5. A soccer ball is kicked into the air from level ground with an initial speed of 20. meters per second and returns to ground level. At which angle above the horizontal should the ball be kicked in order for the ball to travel the greatest total horizontal distance? [Neglect friction.]

  • (1) 15°
  • (2) 30.°
  • (3) 45°
  • (4) 75°
Answer: (3) 45°  

6. Starting from rest, a car travels 18 meters as it accelerates uniformly for 3.0 seconds. What is the magnitude of the car’s acceleration?

  • (1) 6.0 m/s2
  • (2) 2.0 m/s2
  • (3) 3.0 m/s2
  • (4) 4.0 m/s2
Answer: (4) 4.0 m/s2  

7. A ball is rolling horizontally at 3.00 meters per second as it leaves the edge of a tabletop 0.750 meter above the floor. The ball lands on the floor 0.391 second after leaving the tabletop. What is the magnitude of the ball’s acceleration 0.200 second after it leaves the tabletop? [Neglect friction.]

  • (1) 1.96 m/s2
  • (2) 7.65 m/s2
  • (3) 9.81 m/s2
  • (4) 15.3 m/s2
Answer: (3) 9.81 m/s2 

8. A projectile with mass m is fired with initial horizontal velocity vx from height h above level ground. Which change would have resulted in a greater time of flight for the projectile? [Neglect friction.]

  • (1) decreasing the mass to m/2
  • (2) decreasing the height to h/2
  • (3) increasing the initial horizontal velocity to 2vx
  • (4) increasing the height to 2h
Answer: (4) increasing the height to 2h 

9. A golf club hits a stationary 0.050-kilogram golf ball with an average force of 5.0 × 103 newtons, accelerating the ball to a speed of 44 meters per second. What is the magnitude of the impulse imparted to the ball by the golf club?

  • (1) 2.2 N•s
  • (2) 880 N•s
  • (3) 1.1 × 104 N•s
  • (4) 2.2 × 105 N•s
Answer: (1) 2.2 N•s 

10. A tennis player’s racket applies an average force of 200. newtons to a tennis ball for 0.025 second. The average force exerted on the racket by the tennis ball is

  • (1) 0.025 N
  • (2) 5.0 N
  • (3) 200. N
  • (4) 80.0 N
Answer: (3) 200. N 

11. The diagram below represents a box sliding down an incline at constant velocity.

Physical Setting 19 June 2018

Which arrow represents the direction of the frictional force acting on the box?

  • (1) A
  • (2) B
  • (3) C
  • (4) D
Answer: (4) D 

12. Which diagram represents the directions of the velocity, v, and acceleration, a, of a toy car as it moves in a clockwise, horizontal, circular path at a constant speed?

Physical Setting 19 June 2018
Answer: (1) 

13. A charged particle is located in an electric field where the magnitude of the electric field strength is 2.0 × 103 newtons per coulomb. If the magnitude of the electrostatic force exerted on the particle is 3.0 × 10–3 newton, what is the charge of the particle?

  • (1) 1.6 × 10–19 C
  • (2) 1.5 × 10–6 C
  • (3) 6.0 C
  • (4) 6.7 × 105 C
Answer: (2) 1.5 × 10–6 C

14. The magnitude of the gravitational field strength near Earth’s surface is represented by

Physical Setting 19 June 2018
Answer: (1)  

15. A car engine supplies 2.0 × 103 joules of energy during the 10. seconds it takes to accelerate the car along a horizontal surface. What is the average power developed by the car engine while it is accelerating?

  • (1) 2.0 × 101 W
  • (2) 2.0 × 102 W
  • (3) 2.0 × 103 W
  • (4) 2.0 × 104 W
Answer: (2) 2.0 × 102 W

16. Which forces can be either attractive or repulsive?

  • (1) gravitational and magnetic
  • (2) electrostatic and gravitational
  • (3) magnetic and electrostatic
  • (4) gravitational, magnetic, and electrostatic
Answer: (3) magnetic and electrostatic 

17. Compared to the resistivity of a 0.4-meter length of 1-millimeter-diameter copper wire at 0°C, the resistivity of a 0.8-meter length of 1-millimeter-diameter copper wire at 0°C is

  • (1) one-fourth as great
  • (2) one-half as great
  • (3) the same
  • (4) four times greater
Answer: (3) the same 

18. The work per unit charge required to move a charge between two points in an electric circuit defines electric

  • (1) force
  • (2) power
  • (3) field strength
  • (4) potential difference
Answer: (4) potential difference 

19. A 2.0-meter length of copper wire is connected across a potential difference of 24 millivolts. The current through the wire is 0.40 ampere. The same copper wire at the same temperature is then connected across a potential difference of 48 millivolts. The current through the wire is

  • (1) 0.20 A
  • (2) 0.40 A
  • (3) 0.80 A
  • (4) 1.6 A
Answer: (3) 0.80 A 

20. What is the magnitude of the gravitational force of attraction between two 0.425-kilogram soccer balls when the distance between their centers is 0.500 meter?

  • (1) 2.41 × 10−11 N
  • (2) 4.82 × 10−11 N
  • (3) 5.67 × 10−11 N
  • (4) 1.13 × 10−10 N
Answer: (2) 4.82 × 10−11 N

21. A sound wave produced by a loudspeaker can travel through water, but not through a vacuum. In comparison, a red light wave produced by a laser can travel through

  • (1) water, but not through a vacuum
  • (2) a vacuum, but not through water
  • (3) both water and a vacuum
  • (4) neither water nor a vacuum
Answer: (3) both water and a vacuum 

22. As a group of soldiers marches along a road, each soldier steps simultaneously. However, when crossing a bridge, the group does not step simultaneously in order to prevent the bridge from vibrating intensely. The phenomenon responsible for the intense vibrations is

  • (1) action and reaction
  • (2) conservation of momentum
  • (3) inertia
  • (4) resonance
Answer: (4) resonance 

23. Which characteristics of a light wave remain constant when the light wave travels from air into corn oil?

  • (1) speed and frequency
  • (2) wavelength and frequency
  • (3) period and frequency
  • (4) wavelength and period
Answer: (3) period and frequency 

24. The speed of a light ray ( f = 5.09 × 1014 Hz) in corn oil is

  • (1) 1.47 × 108 m/s
  • (2) 2.04 × 108 m/s
  • (3) 3.00 × 108 m/s
  • (4) 4.41 × 108 m/s
Answer: (2) 2.04 × 108 m/s 

25. The spreading out of a wave after passing through an opening in a barrier is an example of

  • (1) diffraction
  • (2) Doppler effect
  • (3) reflection
  • (4) refraction
Answer: (1) diffraction 

26. A microwave with a frequency of 5.0 × 1010 hertz has a period of

  • (1) 2.0 × 10−11 s
  • (2) 6.0 × 10−3 s
  • (3) 1.7 × 102 s
  • (4) 1.5 × 1019 s
Answer: (1) 2.0 × 10−11 s

27. After two light waves have interfered in a vacuum, the two waves will be

  • (1) changed in frequency
  • (2) changed in velocity
  • (3) changed in amplitude
  • (4) unchanged
Answer: (4) unchanged 

28. A glass rod is rubbed with silk. During this process, a positive charge is given to the glass rod by

  • (1) adding electrons to the rod
  • (2) adding protons to the rod
  • (3) removing electrons from the rod
  • (4) removing protons from the rod
Answer: (3) removing electrons from the rod 

29. A photon with an energy of 1.33 × 10−21 joule has a frequency of

  • (1) 5.02 × 1013 Hz
  • (2) 2.01 × 1012 Hz
  • (3) 8.82 × 1014 Hz
  • (4) 5.30 × 1034 Hz
Answer: (2) 2.01 × 1012 Hz

30. The speed of a car is increased uniformly from 11 meters per second to 19 meters per second. The average speed of the car during this interval is

  • (1) 0.0 m/s
  • (2) 15 m/s
  • (3) 30. m/s
  • (4) 4.0 m/s
Answer: (2) 15 m/s 

 

Physical Setting 19 June 2018 Questions Answers Keys

 Geometry 29 January 2014Physics Examination Question
Geometry 29 January 2014 Scoring Key and Rating Guide

 

See also:

0 comments… add one

Leave a Comment