Mathematics 20 June 2002

Mathematics 20 June 2002 Questions Answer Keys

The University of the State of New York
Regents High School Examination
Mathematics B
Thursday, June 20, 2002 — 1:15 to 4:15 p.m., only

Print Your Name: ______________________________________________________

Print Your School’s Name: ________________________________________________

 

Mathematics 20 June 2002
  • (1) 58
  • (2) 54
  • (3) 53
  • (4) 50
Answer: (4) 50 
Mathematics 20 June 2002
Answer: (2) 
Mathematics 20 June 2002

What is m∠ABC?

  • (1) 36
  • (2) 45
  • (3) 53
  • (4) 72
Answer: (2) 45 
Mathematics 20 June 2002

Triangle EBC can be proved congruent to triangle DCB by

  • (1) SAS ≅ SAS
  • (2) ASA ≅ ASA
  • (3) SSS ≅ SSS
  • (4) HL ≅ HL
Answer: (1) SAS ≅ SAS 

5. The path of a rocket is represented by the equation y = √25 – x2. The path of a missile designed to intersect the path of the rocket is represented by the equation x = 3/2√y. The value of x at the point of intersection is 3. What is the corresponding value of y?

  • (1) –2
  • (2) 2
  • (3) –4
  • (4) 4
Answer: (4) 4 

6. On a standardized test, the distribution of scores is normal, the mean of the scores is 75, and the standard deviation is 5.8. If a student scored 83, the student’s score ranks

  • (1) below the 75th percentile
  • (2) between the 75th percentile and the 84th percentile
  • (3) between the 84th percentile and the 97th percentile
  • (4) above the 97th percentile
Answer: (3) between the 84th percentile and the 97th percentile 

7. Which statement is true for all real number values of x?

  • (1) |x – 1| > 0
  • (2) |x – 1| > (x – 1)
  • (3) √x2 = x
  • (4) √x2 = |x|
Answer: (4) √x2 = |x| 

8. If x is a positive integer 4x1/2, is equivalent to

  • (1) 2/x
  • (2) 2x
  • (3) 4√x
  • (4) 41/x
Answer: (3) 4√x 

9. What is the equation of a parabola that goes through points (0,1), (–1,6), and (2,3)?

  • (1) y = x2 + 1
  • (2) y = 2x2 + 1
  • (3) y = x2 – 3x + 1
  • (4) y = 2x2 – 3x + 1
Answer: (4) y = 2x2 – 3x + 1 

10. If f(x) = 2x2 + 4 and g(x) = x – 3, which number satisfies f(x) = (f ° g)(x)?

  • (1) 3/2
  • (2) 3/4
  • (3) 5
  • (4) 4
Answer: (1) 3/

11. A linear regression equation of best fit between a student’s attendance and the degree of success in school is h = 0.5x + 68.5. The correlation coefficient, r, for these data would be

  • (1) 0 < r < 1
  • (2) –1 < r < 0
  • (3) r = 0
  • (4) r = –1
Answer: (1) 0 < r < 1 
Mathematics 20 June 2002
  • (1) { }
  • (2) {4,–6}
  • (3) {–6}
  • (4) {4}
Answer: (3) {–6} 

13. Which equation represents a function?

  • (1) 4y2 = 36 – 9x2
  • (2) y = x2 – 3x – 4
  • (3) x2 + y2 = 4
  • (4) x = y2 – 6x + 8
Answer: (2) y = x2 – 3x – 4 

14. What is the solution set of the equation x = 2√2x – 3 ?

  • (1) { }
  • (2) {2}
  • (3) {6}
  • (4) {2,6}
Answer: (4) {2,6} 

15. What is the sum of √–2 and √–18?

  • (1) 5i√2
  • (2) 4i√2
  • (3) 2i√5
  • (4) 6i
Answer: (2) 4i√2 

16. Which diagram represents a one-to-one function?

Mathematics 20 June 2002
Answer: (3) 

17. Point P′ is the image of point P(–3,4) after a translation defined by T(7,–1). Which other transformation on P would also produce P′?

  • (1) ry=–x
  • (2) ry-axis
  • (3) R90°
  • (4) R–90°
Answer: (4) R–90° 

18. Which transformation does not preserve orientation?

  • (1) translation
  • (2) dilation
  • (3) reflection in the y-axis
  • (4) rotation
Answer: (3) reflection in the y-axis 

19. The roots of the equation 2x2 – x = 4 are

  • (1) real and irrational
  • (2) real, rational, and equal
  • (3) real, rational, and unequal
  • (4) imaginary
Answer: (1) real and irrational 

20. Which graph represents the inverse of f(x) = {(0,1),(1,4),(2,3)}?

Mathematics 20 June 2002
Answer: (3)

 

Mathematics 20 June 2002 Questions Answers Keys

Mathematics 23 June 2009Mathematics Examination Question
Mathematics 23 June 2009Scoring Key and Rating Guide

 

See also:

0 comments… add one

Leave a Comment