Mathematics 17 August 2004

Mathematics 17 August 2004 Questions Answer Keys

The University of the State of New York
Regents High School Examination
Mathematics B
Tuesday, August 17, 2004 — 8:30 to 11:30 a.m., only

Print Your Name: ______________________________________________________

Print Your School’s Name: ________________________________________________

 

1. Which condition does not prove that two triangles are congruent?

  • (1) SSS ≅ SSS
  • (2) SSA ≅ SSA
  • (3) SAS ≅ SAS
  • (4) ASA ≅ ASA
Answer: (2) SSA ≅ SSA 

2. The speed of a laundry truck varies inversely with the time it takes to reach its destination. If the truck takes 3 hours to reach its destination traveling at a constant speed of 50 miles per hour, how long will it take to reach the same location when it travels at a constant speed of 60 miles per hour?

  • (1) 21/3
  • (2) 2 hours
  • (3) 2½
  • (4) 22/3
Answer: (3) 2½ 

3. Which set of ordered pairs is not a function?

  • (1) {(3,1), (2,1), (1,2), (3,2)}
  • (2) {(4,1), (5,1), (6,1), (7,1)}
  • (3) {(1,2), (3,4), (4,5), (5,6)}
  • (4) {(0,0), (1,1), (2,2), (3,3)}
Answer: (1) {(3,1), (2,1), (1,2), (3,2)} 

4. A circle has the equation (x + 1)2 + (y – 3)2 = 16. What are the coordinates of its center and the length of its radius?

  • (1) (–1,3) and 4
  • (2) (1,–3) and 4
  • (3) (–1,3) and 16
  • (4) (1,–3) and 16
Answer: (1) (–1,3) and 4 

5. The mean of a normally distributed set of data is 56, and the standard deviation is 5. In which interval do approximately 95.4% of all cases lie?

  • (1) 46–56
  • (2) 46–66
  •  (3) 51–61
  • (4) 56–71
Answer: (2) 46–66 

6. The graph below represents f(x).

Mathematics 17 August 2004

Which graph best represents f(–x)?

Mathematics 17 August 2004
Answer: (4)

7. When simplified, i27 + i34 is equal to

  • (1) i
  • i61
  • (3) –i – 1
  • (4) i – 1
Answer: (3) –i – 1

8. The accompanying diagram shows a child’s spin toy that is constructed from two chords intersecting in a circle. The curved edge of the larger shaded section is one-quarter of the circumference of the circle, and the curved edge of the smaller shaded section is one-fifth of the circumference of the circle.

Mathematics 17 August 2004

What is the measure of angle x?

  • (1) 40°
  • (2) 72°
  • (3) 81°
  • (4) 108°
Answer: (3) 81°

9. If sin A = 4/5, tan B = 5/12, and angles A and B are in Quadrant I, what is the value of sin (A + B)?

  • (1) 63/65
  • (2)  – 63/65
  • (3) 33/65
  • (4) – 33/65
Answer: (1) 63/65 

10. If the tangent of an angle is negative and its secant is positive, in which quadrant does the angle terminate?

  • (1) I
  • (2) II
  • (3) III
  • (4) IV
Answer: (4) IV 

11. The equation 2x2 + 8x + n = 0 has imaginary roots when n is equal to

  • (1) 10
  • (2) 8
  • (3) 6
  • (4) 4
Answer: (1) 10 

12. What is the middle term in the expansion of (x + y)4?

  • (1) x2y2
  • (2) 2x2y2
  • (3) 6x2y2
  • (4) 4x2y2
Answer: (3) 6x2y2 

13. What is the image of point (1,1) under rx-axis° R0,90°?

  • (1) (1,1)
  • (2) (1,–1)
  • (3) (–1,1)
  • (4) (–1,–1)
Answer: (4) (–1,–1) 

14. How many distinct triangles can be formed if m∠A = 30, side b = 12, and side a = 8?

  • (1) 1
  • (2) 2
  • (3) 3
  • (4) 0
Answer: (2) 2 
Mathematics 17 August 2004
Answer: (2) b2 

16. What is the inverse of the function y = log4x?

  • (1) x4 = y
  • (2) y4 = x
  • (3) 4x = y
  • (4) 4y = x
Answer: (3) 4x = y 

17. Which angle is coterminal with an angle of 125°?

  • (1) –125°
  • (2) –235°
  • (3) 235°
  • (4) 425°
Answer: (2) –235° 
Mathematics 17 August 2004
  • (1) 8.9 ft
  • (2) 15.0 ft
  • (3) 22.0 ft
  • (4) 23.0 ft
Answer: (4) 23.0 ft 

19. The path traveled by a roller coaster is modeled by the equation y = 27 sin 13x + 30. What is the maximum altitude of the roller coaster?

  • (1) 13
  • (2) 27
  • (3) 30
  • (4) 57
Answer: (4) 57 
Mathematics 17 August 2004
Answer: (1) 

 

Mathematics 17 August 2004 Questions Answers Keys

Mathematics 23 June 2009Mathematics Examination Question
Mathematics 23 June 2009Scoring Key and Rating Guide

 

See also:

0 comments… add one

Leave a Comment