Mathematics 13 August 2002

Mathematics 13 August 2002 Questions Answer Keys

The University of the State of New York
Regents High School Examination
Mathematics B
Tuesday, August 13, 2002 — 8:30 to 11:30 a.m., only

Print Your Name: ______________________________________________________

Print Your School’s Name: ________________________________________________

 

1. Which fraction represents the probability of obtaining exactly eight heads in ten tosses of a fair coin?

  • (1) 45/1,024
  • (2) 64/1,024
  • (3) 90/1,024
  • (4) 180/1,024
Answer: (1) 45/1,024 

2. In a New York City high school, a survey revealed the mean amount of cola consumed each week was 12 bottles and the standard deviation was 2.8 bottles. Assuming the survey represents a normal distribution, how many bottles of cola per week will approximately 68.2% of the students drink?

  • (1) 6.4 to 12
  • (2) 6.4 to 17.6
  • (3) 9.2 to 14.8
  • (4) 12 to 20.4
Answer: (3) 9.2 to 14.8 

3. What is the solution of the inequality |x + 3| ≤ 5?

  • (1) –8 ≤ x ≤ 2
  • (2) –2 ≤ x ≤ 8
  • (3) x ≤ –8 or x ≥ 2
  • (4) x ≤ –2 or x ≥ 8
Answer: (1) –8 ≤ x ≤ 2 

4. What is the domain of f(x) = 2x?

  • (1) all integers
  • (2) all real numbers
  • (3) x ≥ 0
  • (4) x ≤ 0
Answer: (2) all real numbers 

5. A function is defined by the equation y = 5x – 5. Which equation defines the inverse of this function?

  • (1) y = 1/5x – 5
  • (2) y = 5x + 5
  • (3) x = 1/5y – 5
  • ­(4) x = 5y – 5
Answer: (4) x = 5y – 5 

6. An architect is designing a building to include an arch in the shape of a semi-ellipse (half an ellipse), such that the width of the arch is 20 feet and the height of the arch is 8 feet, as shown in the accompanying diagram.

Mathematics 13 August 2002

Which equation models this arch?

Mathematics 13 August 2002
Answer: (1)

7. To balance a seesaw, the distance, in feet, a person is from the fulcrum is inversely proportional to the person’s weight, in pounds. Bill, who weighs 150 pounds, is sitting 4 feet away from the fulcrum. If Dan weighs 120 pounds, how far from the fulcrum should he sit to balance the seesaw?

  • (1) 4.5 ft
  • (2) 3.5 ft
  • (3) 3 ft
  • (4) 5 ft
Answer: (4) 5 ft

8. What is the last term in the expansion of (x + 2y)5?

  • (1) y5
  • (2) 2y5
  • (3) 10y5
  • (4) 32y5
Answer: (4) 32y

9. In the equation logx 4 + logx 9 = 2, x is equal to

  • (1) √13
  • (2) 6
  • (3) 6.5
  • (4) 18
Answer: (2) 6 

10. Which expression represents the sum of 1/√13 and 1/√2?

Mathematics 13 August 2002
Answer: (1)  

11. Which equation has imaginary roots?

  • (1) x2 – 1 = 0
  • (2) x2 – 2 = 0
  • (3) x2 + x + 1 = 0
  • (4) x2 – x – 1 = 0
Answer: (3) x2 + x + 1 = 0 

12. If log k = c log v + log p, k equal

  • (1) vcp
  • (2) (vp)c
  • (3) vc + p
  • (4) cv + p
Answer: (1) vcp 
Mathematics 13 August 2002
  • (1) 24
  • (2) 14
  • (3) 6
  • (4) 4
Answer: (2) 14 

14. In the accompanying diagram of Δ ABC, m∠A = 30, m∠C = 50, and AC = 13.

Mathematics 13 August 2002

What is the length of side to the nearest tenth?

  • (1) 6.6
  • (2) 10.1
  • (3) 11.5
  • (4) 12.0
Answer: (2) 10.1 

15. Expressed in simplest form, i16 + i6 – 2i5 + i13 is equivalent to

  • (1) 1
  • (2) –1
  • (3) i
  • (4) –i
Answer: (4) –i 

16. If point (a,b) lies on the graph y = f(x), the graph y = f–1(x) must contain point

  • (1) (b,a)
  • (2) (a,0)
  • (3) (0,b)
  • (4) (–a,–b)
Answer: (1) (b,a) 

17. If the sum of the roots of x2 + 3x – 5 = 0 is added to the product of its roots, the result is

  • (1) 15
  • (2) –15
  • (3) –2
  • (4) –8
Answer: (4) –8 
Mathematics 13 August 2002
  • (1) 1
  • (2) √3
  • (3) 3
  • (4) 1/3√3
Answer: (3) 3 

19. The accompanying graph represents the figure I.

Mathematics 13 August 2002

Which graph represents after a transformation defined by ry = x° R90°?

Mathematics 13 August 2002
Answer: (3) 
Mathematics 13 August 2002
Answer: (2) x/

 

 

Mathematics 13 August 2002 Questions Answers Keys

Mathematics 23 June 2009Mathematics Examination Question
Mathematics 23 June 2009Scoring Key and Rating Guide

 

See also:

0 comments… add one

Leave a Comment