Living Environment June 2003

Living Environment August 2003 Questions Answer Keys

The University of the State of New York
Regents High School Examination
Living Environment
Thursday, June 19, 2003 — 1:15 to 4:15 p.m., only
Student Name _____________________________________________________________
School Name ______________________________________________________________

Directions (1–35): For each statement or question, write on the separate answer sheet the number of the word or expression that, of those given, best completes the statement or answers the question.

1. A student observes that an organism is green. A valid conclusion that can be drawn from this observation is that

  • (1) the organism must be a plant
  • (2) the organism cannot be single celled
  • (3) the organism must be an animal
  • (4) not enough information is given to determine whether the organism is a plant or an animal
Answer: (4) not enough information is given to determine whether the organism is a plant or an animal

2. Why do scientists consider any hypothesis valuable?

  • (1) A hypothesis requires no further investigation.
  • (2) A hypothesis may lead to further investigation even if it is disproved by the experiment.
  • (3) A hypothesis requires no further investigation if it is proved by the experiment.
  • (4) A hypothesis can be used to explain a conclusion even if it is disproved by the experiment.
Answer: (2) A hypothesis may lead to further investigation even if it is disproved by the experiment.

3. Which letter indicates a cell structure that directly controls the movement of molecules into and out of the cell?

Living Environment August 2003
  • (1) A
  • (2) B
  • (3) C
  • (4) D
Answer: (2) B

4. A great deal of information can now be obtained about the future health of people by examining the genetic makeup of their cells. There are concerns that this information could be used to deny an individual health insurance or employment. These concerns best illustrate that

  • (1) scientific explanations depend upon evidence collected from a single source
  • (2) scientific inquiry involves the collection of information from a large number of sources
  • (3) acquiring too much knowledge in human genetics will discourage future research in that area
  • (4) while science provides knowledge, values are essential to making ethical decisions using this knowledge
Answer: (4) while science provides knowledge, values are essential to making ethical decisions using this knowledge

5. The diagram below represents one metabolic activity of a human.

Living Environment August 2003

Letters A and B are best represented by which row in the chart?

Living Environment August 2003
Answer: (4) digestion 

6. When a person does strenuous exercise, small blood vessels (capillaries) near the surface of the skin increase in diameter. This change allows the body to be cooled. These statements best illustrate

  • (1) synthesis
  • (2) homeostasis
  • (3) excretion
  • (4) locomotion
Answer: (2) homeostasis

7. Which ecological term includes everything represented in the illustration below?

Living Environment August 2003
  • (1) ecosystem
  • (2) community
  • (3) population
  • (4) species
Answer: (2) homeostasis

8. Which sequence represents the correct order of levels of organization found in a complex organism?

  • (1) cells → organelles → organs → organ systems → tissues
  • (2) tissues → organs → organ systems → organelles → cells
  • (3) organelles → cells → tissues → organs → organ systems
  • (4) organs → organ systems → cells → tissues → organelles
Answer: (3) organelles → cells → tissues → organs → organ systems

9. Scientific studies show that identical twins who were separated at birth and raised in different homes may vary in height, weight, and intelligence. The most probable explanation for these differences is that

  • (1) original genes of each twin increased in number as they developed
  • (2) one twin received genes only from the mother while the other twin received genes only from the father
  • (3) environments in which they were raised were different enough to affect the expression of their genes
  • (4) environments in which they were raised were different enough to change the genetic makeup of both individuals
Answer: (3) environments in which they were raised were different enough to affect the expression of their genes

10. When DNA separates into two strands, the DNA would most likely be directly involved in

  • (1) replication
  • (2) fertilization
  • (3) differentiation
  • (4) evolution
Answer: (1) replication 

11. The instructions for the traits of an organism are coded in the arrangement of

  • (1) glucose units in carbohydrate molecules
  • (2) bases in DNA in the nucleus
  • (3) fat molecules in the cell membrane
  • (4) energy-rich bonds in starch molecules
Answer: (2) bases in DNA in the nucleus

12. Which statement is true regarding an alteration or change in DNA?

  • (1) It is always known as a mutation.
  • (2) It is always advantageous to an individual.
  • (3) It is always passed on to offspring.
  • (4) It is always detected by the process of chromatography.
Answer: (1) It is always known as a mutation.

13. In heterotrophs, energy for the life processes comes from the chemical energy stored in the bonds of

  • (1) water molecules
  • (2) oxygen molecules
  • (3) organic compounds
  • (4) inorganic compounds
Answer: (3) organic compounds

14. The diagram below represents the chemical pathway of a process in a human liver cell.

Living Environment August 2003

A particular liver cell is unable to make substance C. One possible explanation for the inability of this cell to make substance C is that

  • (1) excess energy for step 2 prevented the conversion of substance B to substance C
  • (2) an excess of enzyme X was present, resulting in a decrease in the production of substance B
  • (3) nuclear DNA was altered resulting in the cell being unable to make enzyme Y
  • (4) a mutation occurred causing a change in the ability of the cell to use substance C
Answer: (3) nuclear DNA was altered resulting in the cell being unable to make enzyme Y

15. The diagram below shows a process that can occur during meiosis.

Living Environment August 2003

The most likely result of this process is

  • (1) a new combination of inheritable traits that can appear in the offspring
  • (2) an inability to pass either of these chromosomes on to offspring
  • (3) a loss of genetic information that will produce a genetic disorder in the offspring
  • (4) an increase in the chromosome number of the organism in which this process occurs
Answer: (1) a new combination of inheritable traits that can appear in the offspring

16. Structures in a human female are represented in the diagram below.

Living Environment August 2003

A heavy dose of radiation would have the greatest impact on genetic information in future offspring if it reached gametes developing within structure

  • (1) A
  • (2) B
  • (3) C
  • (4) D
Answer: (1) A

17. Organism X appeared on Earth much earlier than organism Y. Many scientists believe organism X appeared between 3 and 4 billion years ago, and organism Y appeared approximately 1 billion years ago. Which row in the chart below most likely describes organisms X and Y?

Living Environment August 2003
Answer: (3) unicellular 

18. The sequence of diagrams below represents some events in a reproductive process.

Living Environment August 2003

To regulate similar events in human reproduction, what adaptations are required?

  • (1) the presence of genes and chemicals in each cell in stages 1 to 7
  • (2) an increase in the number of genes in each cell in stages 3 to 5
  • (3) the removal of all enzymes from the cells in stage 7
  • (4) the elimination of mutations from cells after stage 5
Answer: (1) the presence of genes and chemicals in each cell in stages 1 to 7

19. Which statement best describes human insulin that is produced by genetically engineered bacteria?

  • (1) This insulin will not function normally in humans because it is produced by bacteria.
  • (2) This insulin is produced as a result of human insulin being inserted into bacteria cells.
  • (3) This insulin is produced as a result of exposing bacteria cells to radiation, which produces a mutation.
  • (4) This insulin may have fewer side effects than the insulin previously extracted from the pancreas of other animals.
Answer: (4) This insulin may have fewer side effects than the insulin previously extracted from the pancreas of other animals.

20. Which population of organisms would be in greatest danger of becoming extinct?

  • (1) A population of organisms having few variations living in a stable environment.
  • (2) A population of organisms having few variations living in an unstable environment.
  • (3) A population of organisms having many variations living in a stable environment.
  • (4) A population of organisms having many variations living in an unstable environment.
Answer: (2) A population of organisms having few variations living in an unstable environment.

21. In animals, the normal development of an embryo is dependent on

  • (1) fertilization of a mature egg by many sperm cells
  • (2) production of new cells having twice the number of chromosomes as the zygote
  • (3) production of body cells having half the number of chromosomes as the zygote
  • (4) mitosis and the differentiation of cells after fertilization has occurred
Answer: (4) mitosis and the differentiation of cells after fertilization has occurred

22. The relationship of some mammals is indicated in the diagram below.

Living Environment August 2003

Which statement about the African elephant is correct?

  • (1) It is more closely related to the mammoth than it is to the West African manatee.
  • (2) It is more closely related to the West Indian manatee than it is to the mastodon.
  • (3) It is not related to the Brazilian manatee or the mammoth.
  • (4) It is the ancestor of Steller’s sea cow
Answer: (1) It is more closely related to the mammoth than it is to the West African manatee.

23. Which process normally occurs at the placenta?

  • (1) Oxygen diffuses from fetal blood to maternal blood.
  • (2) Materials are exchanged between fetal and maternal blood.
  • (3) Maternal blood is converted into fetal blood.
  • (4) Digestive enzymes pass from maternal blood to fetal blood.
Answer: (2) Materials are exchanged between fetal and maternal blood.

24. Individual cells can be isolated from a mature plant and grown with special mixtures of growth hormones to produce a number of genetically identical plants. This process is known as

  • (1) cloning
  • (2) meiotic division
  • (3) recombinant DNA technology
  • (4) selective breeding
Answer: (1) cloning

25. A single-celled organism is represented in the diagram below. An activity is indicated by the arrow.

Living Environment August 2003

If this activity requires the use of energy, which substance would be the source of this energy?

  • (1) DNA
  • (2) ATP
  • (3) a hormone
  • (4) an antibody
Answer: (2) ATP

26. Which activity would stimulate the human immune system to provide protection against an invasion by a microbe?

  • (1) receiving antibiotic injections after surgery
  • (2) choosing a well-balanced diet and following it throughout life
  • (3) being vaccinated against chicken pox
  • (4) receiving hormones contained in mother’s milk while nursing
Answer: (3) being vaccinated against chicken pox

27. In an ecosystem, the presence of many different species is critical for the survival of some forms of life when

  • (1) ecosystems remain stable over long periods of time
  • (2) significant changes occur in the ecosystem
  • (3) natural selection does not occur
  • (4) the finite resources of Earth increase
Answer: (2) significant changes occur in the ecosystem

28. The most immediate response to a high level of blood sugar in a human is an increase in the

  • (1) muscle activity in the arms
  • (2) blood flow to the digestive tract
  • (3) activity of all cell organelles
  • (4) release of insulin
Answer: (4) release of insulin

29. Which ecological term best describes the polar bears in the cartoon below?

Living Environment August 2003
  • (1) herbivores
  • (2) parasites
  • (3) carnivores
  • (4) producers
Answer: (3) carnivores

30. A new island formed by volcanic action may eventually become populated with biotic communities as a result of

  • (1) a decrease in the amount of organic material present
  • (2) decreased levels of carbon dioxide in the area
  • (3) the lack of abiotic factors in the area
  • (4) the process of ecological succession
Answer: (4) the process of ecological succession

 

Living Environment August 2003 Questions Answers Keys

Living Environment Examination QuestionLiving Environment January 2014
Living Environment January 2014Scoring Key and Rating Guide

See also: 

0 comments… add one

Leave a Comment