Living Environment January 2008

Living Environment January 2008 Questions Answer Keys

The University of the State of New York
Regents High School Examination
Living Environment
Friday, January 25, 2008 — 9:15 a.m. to 12:15 p.m., only
Student Name _____________________________________________________________
School Name ______________________________________________________________

Directions (1–30): For each statement or question, write on your separate answer sheet the number of the word or expression that, of those given, best completes the statement or answers the question.

1. The transfer of genes from parents to their offspring is known as

  • (1) differentiation
  • (2) heredity
  • (3) immunity
  • (4) evolution
Answer: (2) heredity

2. Damage to which structure will most directly disrupt water balance within a single-celled organism?

  • (1) ribosome
  • (2) cell membrane
  • (3) nucleus
  • (4) chloroplast
Answer: (2) cell membrane

3. Two primary agents of cellular communication are

  • (1) chemicals made by blood cells and simple sugars
  • (2) hormones and carbohydrates
  • (3) enzymes and starches
  • (4) hormones and chemicals made by nerve cells
Answer: (4) hormones and chemicals made by nerve cells

4. The function of most proteins depends primarily on the

  • (1) type and order of amino acids
  • (2) environment of the organism
  • (3) availability of starch molecules
  • (4) nutritional habits of the organism
Answer: (1) type and order of amino acids

5. Which procedure would most likely provide valid results in a test to determine if drug A would be effective in treating cancer in white mice?

  • (1) injecting 1 mL of drug A into 100 white mice with cancer
  • (2) injecting 1 mL of drug A into 100 white mice with cancer and 0.5 mL of drug X into 100 white mice without cancer
  • (3) injecting 1 mL of drug A into 100 white mice with cancer and 0.5 mL of drug X into another group of 100 white mice with cancer
  • (4) injecting 1 mL of drug A into 100 white mice with cancer and 1 mL of distilled water into another group of 100 white mice with cancer
Answer: (4) injecting 1 mL of drug A into 100 white mice with cancer and 1 mL of distilled water into another group of 100 white mice with cancer

6. The table below provides some information concerning organelles and organs.

Living Environment January 2008

Based on this information, which statement accurately compares organelles to organs?

  • (1) Functions are carried out more efficiently by organs than by organelles.
  • (2) Organs maintain homeostasis while organelles do not.
  • (3) Organelles carry out functions similar to those of organs.
  • (4) Organelles function in multicellular organisms while organs function in single-celled organisms.
Answer: (3) Organelles carry out functions similar to those of organs. 

7. In order to produce the first white marigold flower, growers began with the lightest yellowflowered marigold plants. After crossing them, these plants produced seeds, which were planted, and only the offspring with very lightyellow flowers were used to produce the next generation. Repeating this process over many years, growers finally produced a marigold flower that is considered the first white variety of its species. This procedure is known as

  • (1) differentiation
  • (2) cloning
  • (3) gene insertion
  • (4) selective breeding
Answer: (4) selective breeding

8. Chromosomes can be described as

  • (1) large molecules that have only one function
  • (2) folded chains of bonded glucose molecules
  • (3) reproductive cells composed of molecular bases
  • (4) coiled strands of genetic material
Answer: (4) coiled strands of genetic material

9. Some interactions in a desert community are shown in the diagram below

Living Environment January 2008

Which statement is a valid inference based on the diagram?

  • (1) Certain organisms may compete for vital resources.
  • (2) All these organisms rely on energy from decomposers.
  • (3) Organisms synthesize energy.
  • (4) All organisms occupy the same niche.
Answer: (1) Certain organisms may compete for vital resources.

10. Which concept is best illustrated in the flowchart below?

Living Environment January 2008
  • (1) natural selection
  • (2) genetic manipulation
  • (3) dynamic equilibrium
  • (4) material cycles
Answer: (1) natural selection

11. The headline “Improved Soybeans Produce Healthier Vegetable Oils” accompanies an article describing how a biotechnology company controls the types of lipids (fats) present in soybeans. The improved soybeans are most likely being developed by the process of

  • (1) natural selection
  • (2) asexual reproduction
  • (3) genetic engineering
  • (4) habitat modification
Answer: (3) genetic engineering

12. Which statement indicates one difference between the gene that codes for insulin and the gene that codes for testosterone in humans?

  • (1) The gene for insulin is replicated in vacuoles, while the gene for testosterone is replicated in mitochondria.
  • (2) The gene for insulin has a different sequence of molecular bases than the gene for testosterone.
  • (3) The gene for insulin is turned on in liver cells, but the gene for testosterone is not.
  • (4) The gene for insulin is a sequence of five different molecular bases while the gene for testosterone is a sequence of only four different molecular bases.
Answer: (2) The gene for insulin has a different sequence of molecular bases than the gene for testosterone.

13. Cells that develop from a single zygote all contain identical DNA molecules. However, some of these cells will develop differently because

  • (1) different groups of cells containing the DNA may be exposed to different environmental conditions
  • (2) only the DNA in certain cells will replicate
  • (3) some of the DNA in some of the cells will be removed by chemical reactions
  • (4) DNA is functional in only 10% of the cells of the body
Answer: (1) different groups of cells containing the DNA may be exposed to different environmental conditions.

14. Which sequence represents the correct order of processes that result in the formation and development of an embryo?

  • (1) meiosis → fertilization → mitosis
  • (2) mitosis → fertilization → meiosis
  • (3) fertilization → meiosis → mitosis
  • (4) fertilization → mitosis → meiosis
Answer: (1) meiosis → fertilization → mitosis

15. The graph below shows the percent of variation for a given trait in four different populations of the same species. The populations inhabit similar environments.

Living Environment January 2008

In which population will the greatest number of individuals most likely survive if a significant environmental change related to this trait occurs?

  • (1) 1
  • (2) 2
  • (3) 3
  • (4) 4
Answer: (4) 4

16. The sequence of events occurring in the life cycle of a bacterium is listed below.

  • (A) The bacterium copies its single chromosome.
  • (B) The copies of the chromosome attach to the cell membrane of the bacterium.
  • (C) As the cell grows, the two copies of the chromosome separate.
  • (D) The cell is separated by a wall into equal halves.
  • (E) Each new cell has one copy of the chromosome

This sequence most closely resembles the process of

  • (1) recombination
  • (2) zygote formation
  • (3) mitotic cell division
  • (4) meiotic cell division
Answer: (3) mitotic cell division

17. The diagram below illustrates possible evolutionary pathways of some species.

Living Environment January 2008

Which statement is a valid inference based on the information in the diagram?

  • (1) Species A is the common ancestor of all life on Earth.
  • (2) Species D is more closely related to species E than to species F.
  • (3) Species B is the ancestor of species F.
  • (4) Species C is the ancestor of species that exist at the present time.
Answer: (2) Species D is more closely related to species E than to species F.

18. The diagram below represents stages in the processes of reproduction and development in an animal.

Living Environment January 2008

Cells containing only half of the genetic information characteristic of this species are found at

  • (1) A
  • (2) B
  • (3) C
  • (4) D
Answer: (1) A

19. Which hormones most directly influence the uterus during pregnancy?

  • (1) testosterone and insulin
  • (2) progesterone and testosterone
  • (3) estrogen and insulin
  • (4) progesterone and estrogen
Answer: (4) progesterone and estrogen

20. The diagram below represents the human female reproductive system.

Living Environment January 2008

Exposure to radiation or certain chemicals could alter the genetic information in the gametes that form in structure

  • (1) A
  • (2) B
  • (3) C
  • (4) D
Answer: (2) B

21. All life depends on the availability of usable energy. This energy is released when

  • (1) organisms convert solar energy into the chemical energy found in food molecules
  • (2) respiration occurs in the cells of producers and high-energy molecules enter the atmosphere
  • (3) cells carry out the process of respiration
  • (4) animal cells synthesize starch and carbon dioxide
Answer: (3) cells carry out the process of respiration 

22. The sweet taste of freshly picked corn is due to the high sugar content in the kernels. Enzyme action converts about 50% of the sugar to starch within one day after picking. To preserve its sweetness, the freshly picked corn is immersed in boiling water for a few minutes, and then cooled.

Which statement most likely explains why the boiled corn kernels remain sweet?

  • (1) Boiling destroys sugar molecules so they cannot be converted to starch.
  • (2) Boiling kills a fungus on the corn that is needed to convert sugar to starch.
  • (3) Boiling activates the enzyme that converts amino acids to sugar.
  • (4) Boiling deactivates the enzyme responsible for converting sugar to starch.
Answer: (4) Boiling deactivates the enzyme responsible for converting sugar to starch.

23. One biotic factor that affects consumers in an ocean ecosystem is

  • (1) number of autotrophs
  • (2) temperature variation
  • (3) salt content
  • (4) pH of water
Answer: (1) number of autotrophs

24. Which component of a stable ecosystem can not be recycled?

  • (1) oxygen
  • (2) water
  • (3) energy
  • (4) nitrogen
Answer: (3) energy

25. A food web is represented in the diagram below.

Living Environment January 2008

Which population in this food web would most likely be negatively affected by an increase in the mouse population?

  • (1) snake
  • (2) rabbit
  • (3) wolf
  • (4) hawk
Answer: (2) rabbit

26. Years after the lava from an erupting volcano destroyed an area, grasses started to grow in that area. The grasses were gradually replaced by shrubs, evergreen trees, and finally, by a forest that remained for several hundred years. This entire process is an example of

  • (1) feedback
  • (2) ecological succession
  • (3) plant preservation
  • (4) deforestation
Answer: (2) ecological succession

27. Increased industrialization will most likely

  • (1) decrease available habitats
  • (2) increase environmental carrying capacity for native species
  • (3) increase the stability of ecosystems
  • (4) decrease global warming
Answer: (1) decrease available habitats

28. A five-year study was carried out on a population of algae in a lake. The study found that the algae population was steadily decreasing in size. Over the five-year period this decrease most likely led to

  • (1) a decrease in the amount of nitrogen released into the atmosphere
  • (2) an increase in the amount of oxygen present in the lake
  • (3) an increase in the amount of water vapor present in the atmosphere
  • (4) a decrease in the amount of oxygen released into the lake
Answer: (4) a decrease in the amount of oxygen released into the lake

29. Which result of technological advancement has a positive effect on the environment?

  • (1) development of new models of computers each year, with disposal of the old computers in landfills
  • (2) development of new models of cars that travel fewer miles per gallon of gasoline
  • (3) development of equipment that uses solar energy to charge batteries
  • (4) development of equipment to speed up the process of cutting down trees
Answer: (3) development of equipment that uses solar energy to charge batteries

30. The diagram below represents a biological process.

Living Environment January 2008

Which set of molecules is best represented by letters A and B?

  • (1) A: oxygen and water B: glucose
  • (2) A: glucose B: carbon dioxide and water
  • (3) A: carbon dioxide and water B: glucose
  • (4) A: glucose B: oxygen and water
Answer: (3) A: carbon dioxide and water B: glucose 

Living Environment January 2008 Questions Answers Keys

Living Environment Examination QuestionLiving Environment January 2014
Living Environment January 2014Scoring Key and Rating Guide

See also: 

0 comments… add one

Leave a Comment