Integrated Algebra 29 January 2009

Integrated Algebra 29 January 2009 Questions Answer Keys

The University of the State of New York
Regents High School Examination
Integrated Algebra
Thursday, January 29, 2009 – 1:15 to 4:15 p.m., only

Student Name: ______________________________________________________

School Name: _______________________________________________________

 

1. On a certain day in Toronto, Canada, the temperature was 15° Celsius (C). Using the formula F = 9/5C + 32, Peter converts this temperature to degrees Fahrenheit (F). Which temperature represents 15°C in degrees Fahrenheit?

  • (1) –9
  • (2) 35
  • (3) 59
  • (4) 85
Answer: (3) 59 

2. What is the speed, in meters per second, of a paper airplane that flies 24 meters in 6 seconds?

  • (1) 144
  • (2) 30
  • (3) 18
  • (4) 4
Answer: (4) 4 

3. The faces of a cube are numbered from 1 to 6. If the cube is rolled once, which outcome is least likely to occur?

  • (1) rolling an odd number
  • (2) rolling an even number
  • (3) rolling a number less than 6
  • (4) rolling a number greater than 4
Answer: (4) rolling a number greater than 4 

4. Tamara has a cell phone plan that charges $0.07 per minute plus a monthly fee of $19.00. She budgets $29.50 per month for total cell phone expenses without taxes. What is the maximum number of minutes Tamara could use her phone each month in order to stay within her budget?

  • (1) 150
  • (2) 271
  • (3) 421
  • (4) 692
Answer: (1) 150  

5. Antwaan leaves a cup of hot chocolate on the counter in his kitchen. Which graph is the best representation of the change in temperature of his hot chocolate over time?

Integrated Algebra 29 January 2009
Answer: (1)

6. What is the solution of k + 4/2 = k + 9/3?

  • (1) 1
  • (2) 5
  • (3) 6
  • (4) 14
Answer: (3) 6  

7. Alex earned scores of 60, 74, 82, 87, 87, and 94 on his first six algebra tests. What is the relationship between the measures of central tendency of these scores?

  • (1) median < mode < mean
  • (2) mean < mode < median
  • (3) mode < median < mean
  • (4) mean < median < mode
Answer: (4) mean < median < mode  

8. The New York Volleyball Association invited 64 teams to compete in a tournament. After each round, half of the teams were eliminated. Which equation represents the number of teams, t, that remained in the tournament after r rounds?

  • (1) t = 64(r)0.5
  • (2) t = 64(– 0.5)r
  • (3) t = 64(1.5)r
  • (4) t = 64(0.5)r
Answer: (4) t = 64(0.5)r 

9. The expression 9x2 – 100 is equivalent to

  • (1) (9x – 10)(x + 10)
  • (2) (3x – 10)(3x + 10)
  • (3) (3x – 100)(3x – 1)
  • (4) (9x – 100)(x + 1)
Answer: (2) (3x – 10)(3x + 10) 

10. What is an equation of the line that passes through the points (3,–3) and (–3,–3)?

  • (1) y = 3
  • (2) x = –3
  • (3) y = –3
  • (4) x = y
Answer: (3) y = –3 

11. If the formula for the perimeter of a rectangle is P = 2l + 2w, then w can be expressed as

  • (1) w = 2l – p/2
  • (2) w = p – 2l/2
  • (3) w = p – l/2
  • (4) w = p – 2w/2l
Answer: (2) w = p – 2l/2 

12. In the right triangle shown in the diagram below, what is the value of x to the nearest whole number?

Integrated Algebra 29 January 2009
  • (1) 12
  • (2) 14
  • (3) 21
  • (4) 28
Answer: (3) 21 

13. What is the slope of the line that passes through the points (2,5) and (7,3)?

  • (1) –5/2
  • (2) –2/5
  • (3) 8/9
  • (4) 9/8
Answer: (2) –2/5 

14. What are the roots of the equation x2 – 10x + 21 = 0?

  • (1) 1 and 21
  • (2) –5 and –5
  • (3) 3 and 7
  • (4) –3 and –7
Answer: (3) 3 and 7 

15. Rhonda has $1.35 in nickels and dimes in her pocket. If she has six more dimes than nickels, which equation can be used to determine x, the number of nickels she has?

  • (1) 0.05(x + 6) + 0.10x = 1.35
  • (2) 0.05x + 0.10(x + 6) = 1.35
  • (3) 0.05 + 0.10(6x) = 1.35
  • (4) 0.15(x + 6) = 1.35
Answer: (2) 0.05x + 0.10(x + 6) = 1.35 

16. Which equation represents the axis of symmetry of the graph of the parabola below?

Integrated Algebra 29 January 2009
  • (1) y = –3
  • (2) x = –3
  • (3) y = –25
  • (4) x = –25
Answer: (2) x = –3 

17. The set The set ” , 1,2,3,4 is equivalent to

  • (1) # x x ; 1 4 1 1 ,where x is a whole number-
  • (2) # x x ; 0 4 1 1 ,where x is a whole number-
  • (3) # x x ; 0 4 1 # ,where x is a whole number-
  • (4) # x x ; 1 4 1 # ,where x is a whole number
Answer: (3) # x x ; 0 4 1 # ,where x is a whole number- 

18. What is the value of x in the equation 2/x–3 = 26/x?

  • (1) – 8
  • (2) –1/8
  • (3) 1/8
  • (4) 8
Answer: (1) – 8 

19. The diagram below shows right triangle UPC.

Integrated Algebra 29 January 2009

Which ratio represents the sine of ∠U?

  • (1) 15/18
  • (2) 15/17
  • (3) 8/15
  • (4) 8/17
Answer: (2) 15/17 

20. What is √72 expressed in simplest radical form?

  • (1) 2√18
  • (2) 3√8
  • (3) 6√2
  • (4) 8√3
Answer: (3) 6√2 

 

 

Integrated Algebra 29 January 2009 Questions Answer Keys

Mathematics 23 June 2009Mathematics Examination Question
Mathematics 23 June 2009Scoring Key and Rating Guide

 

See also:

0 comments… add one

Leave a Comment