Integrated algebra 20 June 2014

Integrated algebra 20 June 2014 Questions Answer Keys

The University of the State of New York
REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION
INTEGRATED ALGEBRA
Friday, June 20, 2014 — 9:15 a.m. to 12:15 p.m., only
Student Name:________________________________________________________
School Name: _________________________________________________________

1. The product of 6x3y3 and 2x2y is

  • (1) 3xy2
  • (2) 8x5y4
  • (3) 12x5y4
  • (4) 12x6y3
Answer: (3) 12x5y4  

2. Which set of data is qualitative?

  • (1) laps swum in a race
  • (2) number of swimmers on the team
  • (3) swimmers’ favorite swimsuit colors
  • (4) temperature in Fahrenheit of the water in a pool
Answer: (3) swimmers’ favorite swimsuit colors  

3. It takes a snail 500 hours to travel 15 miles. At this rate, how many hours will it take the snail to travel 6 miles?

  • (1) 0.18
  • (2) 5.56
  • (3) 150
  • (4) 200
Answer: (4) 200

4. The equation y = ax2 + bx + c is graphed on the set of axes below.

Based on the graph, what are the roots of the equation ax2 + bx + c = 0?

  • (1) 0 and 5
  • (2) 1 and 0
  • (3) 1 and 5
  • (4) 3 and -4
Answer: (3) 1 and 5  

5. When solving for the value of x in the equation 4(x – 1) + 3 = 18, Aaron wrote the following lines on the board.

[line 1]       4(x – 1) + 3 = 18
[line 2]              4(x – 1) = 15
[line 3]                 4x – 1 = 15
[line 4]                      4x = 16
[line 5]                          x = 4

Which property was used incorrectly when going from line 2 to line 3?

  • (1) distributive
  • (2) commutative
  • (3) associative
  • (4) multiplicative inverse
Answer: (1) distributive   

6. What is the solution of 4x – 30 ≥ – 3x + 12? 

  • (1) x 6
  • (2) x ≤ 6
  • (3) x – 6
  • (4) x ≤ – 6
Answer: (1) x ≥ 6  

7. A local government is planning to increase the fee for use of a campsite. If a survey were taken, which group would be most biased in their opposition to the increase?

  • (1) teachers
  • (2) soccer players
  • (3) postal workers
  • (4) campers
Answer: (4) campers  

8. An example of an algebraic equation is

  • (1) r2 + 1
  • (2) 2a + (n –  1)d
  • (3) 5x = 7
  • (4) – 25π + 100
Answer: (3) 5x = 7  

9. What is the value of x in the solution of the system of equations 3x + 2y = 12 and 5x – 2y = 4?

  • (1) 8
  • (2) 2
  • (3) 3
  • (4) 4
Answer: (2) 2  

10. What is the slope of a line that passes through the points (-2,-7) and (-6,-2)?

Answer: (2)  

11. Which notation is equivalent to the inequality – 3 < x ≤ 7? 

  • (1) [- 3,7]
  • (2) (- 3,7]
  • (3) [- 3,7)
  • (4) (- 3,7)
Answer: (2) (- 3,7]  

12. What is the value of the expression 3a2 – 4|a| 6 when a = – 3?

  • (1) -24
  • (2) -9
  • (3) 21
  • (4) 45
Answer: (3) 21  

13. Which relation is a function?

  • (1) {(2,1), (3,1), (4,1), (5,1)}
  • (2) {(1,2), (1,3), (1,4), (1,5)}
  • (3) {(2,3), (3,2), (4,2), (2,4)}
  • (4) {(1,6), (2,8), (3,9), (3,12)}
Answer: (1) {(2,1), (3,1), (4,1), (5,1)}  

14. When 6x2 – 4x + 3 is subtracted from 3x2 – 2x + 3, the result is

  • (1) 3x2 – 2x
  • (2) – 3x2 + 2x
  • (3) 3x2 – 6x + 6
  • (4) – 3x2 – 6x + 6
Answer: (2) – 3x2 + 2x  

15. The lengths of the sides of a right triangle can be

  • (1) 9, 12, 15
  • (2) 8, 10, 13
  • (3) 5, 5, 10
  • (4) 4, 5, 6
Answer: (1) 9, 12, 15   

16. Which equation represents a line that is parallel to the y-axis?

  • (1) x = 5
  • (2) x = 5y
  • (3) y = 5
  • (4) y = 5x
Answer: (1) x = 5 

17. In right triangle ABC shown below, AC = 12, BC = 16, and  AB = 20.

Which equation is not correct?

Answer: (4) 

18. Three times the sum of a number and four is equal to five times the number, decreased by two. If x represents the number, which equation is a correct translation of the statement?

  • (1) 3(x + 4) = 5x – 2
  • (2) 3(x + 4) = 5(x – 2)
  • (3) 3x + 4 = 5x – 2
  • (4) 3x + 4 = 5(x – 2)
Answer: (1) 3(x + 4) = 5x – 2   

19. What is the equation of the line that passes through the point (3,- 7) and has a slope of – 43 ?

Answer: (2) 

20. Which parabola has an axis of symmetry of x = 1?

Answer: (1)  

Integrated algebra 20 June 2014 Questions Answers Keys

 Integrated algebra 20 June 2014Integrated algebra Examination Question
Integrated algebra 20 June 2014Scoring Key and Rating Guide

See also: 

0 comments… add one

Leave a Comment