Integrated algebra 19 June 2009

Integrated algebra 19 June 2009 Questions Answer Keys

The University of the State of New York
REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION
INTEGRATED ALGEBRA
Friday, June 19, 2009 — 1:15 to 4:15 p.m., only
Student Name:_______________________________________________________
School Name: ________________________________________________________

1. It takes Tammy 45 minutes to ride her bike 5 miles. At this rate, how long will it take her to ride 8 miles?

  • (1) 0.89 hour
  • (2) 1.125 hours
  • (3) 48 minutes
  • (4) 72 minutes
Answer: (4) 72 minutes

2. What are the roots of the equation x2 − 7x + 6 = 0?

  • (1) 1 and 7
  • (2) −1 and 7
  • (3) −1 and −6
  • (4) 1 and 6c
Answer: (4) 1 and 6c  
  • (1) 3x12y4
  • (2) 3x3y5
  • (3) 18x12y4
  • (4) 18x3y5
Answer: (1) 3x12y4  

4. Marie currently has a collection of 58 stamps. If she buys s stamps each week for w weeks, which expression represents the total number of stamps she will have?

  • (1) 58sw
  • (2) 58 + sw
  • (3) 58s + w
  • (4) 58 + s + w
Answer: (2) 58 + sw  

5. Which data set describes a situation that could be classified as qualitative?

  • (1) the ages of the students in Ms. Marshall’s Spanish class
  • (2) the test scores of the students in Ms. Fitzgerald’s class
  • (3) the favorite ice cream flavor of each of Mr. Hayden’s students
  • (4) the heights of the players on the East High School basketball team
Answer: (3) the favorite ice cream flavor of each of Mr. Hayden’s students

6. The sign shown below is posted in front of a roller coaster ride at the Wadsworth County Fairgrounds.

If h represents the height of a rider in inches, what is a correct translation of the statement on this sign?

  • (1) h < 48
  • (2) h > 48
  • (3) h ≤ 48
  • (4) h ≥ 48
Answer: (4) h ≥ 48
  • (1) 6
  • (2) 10
  • (3) 15
  • (4) 30
Answer: (1) 6   

8. Students in Ms. Nazzeer’s mathematics class tossed a six-sided number cube whose faces are numbered 1 to 6. The results are recorded in the table below.

Based on these data, what is the empirical probability of tossing a 4?

Answer: (2)   

9. What is the value of x, in inches, in the right triangle below?

  • (1) √15
  • (2) 8
  • (3) √34
  • (4) 4
Answer: (3) √34  

10. What is √32 expressed in simplest radical form?

  • (1) 162
  • (2) 42
  • (3) 48
  • (4) 28
Answer: (2) 4√2  

11. If the speed of sound is 344 meters per second, what is the approximate speed of sound, in meters per hour?

  • (1) 20,640
  • (2) 41,280
  • (3) 123,840
  • (4) 1,238,400
Answer: (4) 1,238,400

12. The sum of two numbers is 47, and their difference is 15. What is the larger number?

  • (1) 16
  • (2) 31
  • (3) 32
  • (4) 36
Answer: (2) 31  

13. If a + ar = b + r, the value of a in terms of b and r can be expressed as

Answer: (3)  
  • (1) 8
  • (2) 9
  • (3) 12
  • (4) 16
Answer: (1) 8  

15. The box-and-whisker plot below represents students’ scores on a recent English test.

What is the value of the upper quartile?

  • (1) 68
  • (2) 76
  • (3) 84
  • (4) 94
Answer: (3) 84  
  • (1) 1
  • (2) 0
  • (3) – ½
  • (4)  ½
Answer: (4)  ½  

17. At Genesee High School, the sophomore class has 60 more students than the freshman class. The junior class has 50 fewer students than twice the students in the freshman class. The senior class is three times as large as the freshman class. If there are a total of 1,424 students at Genesee High School, how many students are in the freshman class?

  • (1) 202
  • (2) 205
  • (3) 235
  • (4) 236
Answer: (1) 202

18. What are the vertex and axis of symmetry of the parabola y = x² − 16x + 63?

  • (1) vertex: (8,−1); axis of symmetry: x = 8
  • (2) vertex: (8,1); axis of symmetry: x = 8
  • (3) vertex: (−8,−1); axis of symmetry: x = −8
  • (4) vertex: (−8,1); axis of symmetry: x = −8
Answer: (1) vertex: (8,−1); axis of symmetry: x = 8

19. Which statement is true about the relation shown on the graph below?

  • (1) It is a function because there exists one x-coordinate for each y-coordinate.
  • (2) It is a function because there exists one y-coordinate for each x-coordinate.
  • (3) It is not a function because there are multiple y-values for a given x-value.
  • (4) It is not a function because there are multiple x-values for a given y-value.
Answer: (3) It is not a function because there are multiple y-values for a given x-value.

20. Which graph represents the solution of 3y − 9 ≤ 6x?

Answer: (1)   

Integrated algebra 19 June 2009 Questions Answers Keys

 Integrated algebra 19 June 2009Integrated algebra Examination Question
Integrated algebra 19 June 2009Scoring Key and Rating Guide

See also: 

0 comments… add one

Leave a Comment