Integrated Algebra 17 June 2008

Integrated Algebra 17 June 2008 Questions Answer Keys

The University of the State of New York
Regents High School Examination
Integrated Algebra
Tuesday, June 17, 2008 – 9:15 a.m. to 12:15 p.m., only

Student Name: ______________________________________________________

School Name: _______________________________________________________

 

1. Which graph represents a linear function?

Integrated Algebra 17 June 2008
Answer: (1) 

2. A spinner is divided into eight equal regions as shown in the diagram below.

Integrated Algebra 17 June 2008

Which event is most likely to occur in one spin?

  • (1) The arrow will land in a green or white area.
  • (2) The arrow will land in a green or black area.
  • (3) The arrow will land in a yellow or black area.
  • (4) The arrow will land in a yellow or green area.
Answer: (4) The arrow will land in a yellow or green area. 

3. A school wants to add a coed soccer program. To determine student interest in the program, a survey will be taken. In order to get an unbiased sample, which group should the school survey?

  • (1) every third student entering the building
  • (2) every member of the varsity football team
  • (3) every member in Ms. Zimmer’s drama classes
  • (4) every student having a second-period French class
Answer: (1) every third student entering the building 

4. Factored, the expression 16x2 – 25y2 is equivalent to

  • (1) (4x – 5y)(4x + 5y)
  • (2) (4x – 5y)(4x – 5y)
  • (3) (8x – 5y)(8x + 5y)
  • (4) (8x – 5y)(8x – 5y)
Answer: (1) (4x – 5y)(4x + 5y) 

5. There is a negative correlation between the number of hours a student watches television and his or her social studies test score. Which scatter plot below displays this correlation?

Integrated Algebra 17 June 2008
Answer: (4) 

6. Jack bought 3 slices of cheese pizza and 4 slices of mushroom pizza for a total cost of $12.50. Grace bought 3 slices of cheese pizza and 2 slices of mushroom pizza for a total cost of $8.50. What is the cost of one slice of mushroom pizza?

  • (1) $1.50
  • (2) $2.00
  • (3) $3.00
  • (4) $3.50
Answer: (2) $2.00 

7. What is the product of –3x2 y and (5xy2 + xy)?

  • (1) –15x3 y3 – 3x3 y2
  • (2) –15x3 y3 – 3x3 y
  • (3) –15x2 y2 – 3x2 y
  • (4) –15x3 y3 + xy
Answer: (1) –15x3 y3 – 3x3 y2 

8. The bowling team at Lincoln High School must choose a president, vice president, and secretary. If the team has 10 members, which expression could be used to determine the number of ways the officers could be chosen?

  • (1) 3P10
  • (2) 7P3
  • (3) 10P3
  • (4) 10P7
Answer: (3) 10P3 

9. Lenny made a cube in technology class. Each edge measured 1.5 cm. What is the volume of the cube in cubic centimeters?

  • (1) 2.25
  • (2) 3.375
  • (3) 9.0
  • (4) 13.5
Answer: (2) 3.375 

10. Which ordered pair is a solution to the system of equations y = x and y = x2 – 2?

  • (1) (–2,–2)
  • (2) (–1,1)
  • (3) (0,0)
  • (4) (2,2)
Answer: (4) (2,2) 

11. What are the vertex and the axis of symmetry of the parabola shown in the diagram below?

Integrated Algebra 17 June 2008
  • (1) The vertex is (–2,–3), and the axis of symmetry is x = –2.
  • (2) The vertex is (–2,–3), and the axis of symmetry is y = –2.
  • (3) The vertex is (–3,–2), and the axis of symmetry is y = –2.
  • (4) The vertex is (–3,–2), and the axis of symmetry is x = –2.
Answer: (1) The vertex is (–2,–3), and the axis of symmetry is x = –2. 

12. Pam is playing with red and black marbles. The number of red marbles she has is three more than twice the number of black marbles she has. She has 42 marbles in all. How many red marbles does Pam have?

  • (1) 13
  • (2) 15
  • (3) 29
  • (4) 33
Answer: (3) 29 

13. What is half of 26?

  • (1) 13
  • (2) 16
  • (3) 23
  • (4) 25
Answer: (4) 25 

14. Which equation represents a line that is parallel to the line y = – 4x + 5?

  • (1) y = – 4x + 3
  • (2) y = – ¼x + 5
  • (3) y = – ¼x + 3
  • (4) y = 4x + 5
Answer: (1) y = – 4x + 3 
Integrated Algebra 17 June 2008
  • (1) x
  • (2) x/3
  • (3) x + 3
  • (4) x + 3/3
Answer: (4) x + 3/3 

16. The center pole of a tent is 8 feet long, and a side of the tent is 12 feet long as shown in the diagram below.

Integrated Algebra 17 June 2008

If a right angle is formed where the center pole meets the ground, what is the measure of angle A to the nearest degree?

  • (1) 34
  • (2) 42
  • (3) 48
  • (4) 56
Answer: (2) 42 

17. Which value of x makes the expression x + 4/x – 3 undefined?

  • (1) –4
  • (2) –3
  • (3) 3
  • (4) 0
Answer: (3) 3 

18. Consider the set of integers greater than –2 and less than 6. A subset of this set is the positive factors of 5. What is the complement of this subset?

  • (1) {0, 2, 3, 4}
  • (2) {–1, 0, 2, 3, 4}
  • (3) {–2, –1, 0, 2, 3, 4, 6}
  • (4) {–2, –1, 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6}
Answer: (2) {–1, 0, 2, 3, 4} 

19. Which data set describes a situation that could be classified as qualitative?

  • (1) the elevations of the five highest mountains in the world
  • (2) the ages of presidents at the time of their inauguration
  • (3) the opinions of students regarding school lunches
  • (4) the shoe sizes of players on the basketball team
Answer: (3) the opinions of students regarding school lunches 

20. What is the slope of the line that passes through the points (–6,1) and (4,–4)?

  • (1) –2
  • (2) 2
  • (3) –½
  • (4) ½
Answer: (3) –½ 

 

Integrated Algebra 17 June 2008 Questions Answer Keys

Mathematics 23 June 2009Mathematics Examination Question
Mathematics 23 June 2009Scoring Key and Rating Guide

 

See also:

0 comments… add one

Leave a Comment