Integrated Algebra 16 August 2012

Integrated Algebra 16 August 2012 Questions Answer Keys

The University of the State of New York
Regents High School Examination
Integrated Algebra
Thursday, August 16, 2012 — 8:30 to 11:30 a.m., only

Student Name: ______________________________________________________

School Name: _______________________________________________________

 

1. A system of equations is graphed on the set of axes below.

Integrated Algebra 16 August 2012

The solution of this system is

  • (1) (0,4)
  • (2) (2,4)
  • (3) (4,2)
  • (4) (8,0)
Answer: (3) (4,2)

2. A cell phone can receive 120 messages per minute. At this rate, how many messages can the phone receive in 150 seconds?

  • (1) 48
  • (2) 75
  • (3) 300
  • (4) 18,000
Answer: (3) 300

3. The value of y in the equation 0.06y + 200 = 0.03y + 350 is

  • (1) 500
  • (2) 1,666.6
  • (3) 5,000
  • (4) 18,333.3
Answer: (3) 5,000

4. The scatter plot shown below represents a relationship between x and y.Integrated Algebra 16 August 2012

This type of relationship is

  • (1) a positive correlation
  • (2) a negative correlation
  • (3) a zero correlation
  • (4) not able to be determined
Answer: (1) a positive correlation

5. The sum of 3x2 + 5x – 6 and – x2 + 3x + 9 is

  • (1) 2x2 + 8x – 15
  • (2) 2x2 + 8x + 3
  • (3) 2x4 + 8x2 + 3
  • (4) 4x2 + 2x – 15
Answer: (2) 2x2 + 8x + 3 

6. Jason’s part-time job pays him $155 a week. If he has already saved $375, what is the minimum number of weeks he needs to work in order to have enough money to buy a dirt bike for $900?

  • (1) 8
  • (2) 9
  • (3) 3
  • (4) 4
Answer: (4) 4 

7. The expression 9a2 – 64b2 is equivalent to

  • (1) (9a – 8b)(a + 8b)
  • (2) (9a – 8b)(a – 8b)
  • (3) (3a – 8b)(3a + 8b)
  • (4) (3a – 8b)(3a – 8b)
Answer: (3) (3a – 8b)(3a + 8b)

8. The scatter plot below shows the profit, by month, for a new company for the first year of operation. Kate drew a line of best fit, as shown in the diagram.

Integrated Algebra 16 August 2012

Using this line, what is the best estimate for profit in the 18th month?

  • (1) $35,000
  • (2) $37,750
  • (3) $42,500
  • (4) $45,000
Answer: (3) $42,500

9. Which statement illustrates the additive identity property?

  • (1) 6 + 0 = 6
  • (2) – 6 + 6 = 0
  • (3) 4(6 + 3) = 4(6) + 4(3)
  • (4)(4 + 6) + 3 = 4 (6 + 3)
Answer: (1) 6 + 0 = 6

10. Peter walked 8,900 feet from home to school.

1 mile 5,280 feet

How far, to the nearest tenth of a mile, did he walk?

  • (1) 0.5
  • (2) 0.6
  • (3) 1.6
  • (4) 1.7
Answer: (4) 1.7

11. Is the equation A = 21000(1 – 0.12)t a model of exponential growth or exponential decay, and what is the rate (percent) of change per time period?

  • (1) exponential growth and 12%
  • (2) exponential growth and 88%
  • (3) exponential decay and 12%
  • (4) exponential decay and 88%
Answer: (3) exponential decay and 12%

12. The length of a rectangle is 15 and its width is w. The perimeter of the rectangle is, at most, 50. Which inequality can be used to find the longest possible width?

  • (1) 30 + 2w < 50
  • (2) 30 + 2w ≤ 50
  • (3) 30 + 2w > 50
  • (4) 30 + 2w ≥ 50
Answer: (2) 30 + 2w ≤ 50

13. Craig sees an advertisement for a car in a newspaper. Which information would not be classified as quantitative?

  • (1) the cost of the car
  • (2) the car’s mileage
  • (3) the model of the car
  • (4) the weight of the car
Answer: (3) the model of the car

14. What are the coordinates of the vertex and the equation of the axis of symmetry of the parabola shown in the graph below?

Integrated Algebra 16 August 2012
  • (1) (0,2) and y = 2
  • (2) (0,2) and x = 2
  • (3) (–2,6) and y = –2
  • (4) (–2,6) and x = –2
Answer: (4) (–2,6) and x = –2

15. A correct translation of “six less than twice the value of x” is

  • (1) 2x < 6
  • (2) 2x – 6
  • (3) 6 < 2x
  • (4) 6 – 2x
Answer: (2) 2x – 6

16. The rectangular prism shown below has a length of 3.0 cm, a width of 2.2 cm, and a height of 7.5 cm.

Integrated Algebra 16 August 2012

What is the surface area, in square centimeters?

  • (1) 45.6
  • (2) 49.5
  • (3) 78.0
  • (4) 91.2
Answer: (4) 91.2

17. Which set of coordinates is a solution of the equation 2x – y = 11?

  • (1) (6,1)
  • (2) (1,9)
  • (3) (0,11)
  • (4) (2,7)
Answer: (4) (2,–7)

18. The graph of a parabola is represented by the equation y = ax2 where a is a positive integer. If a is multiplied by 2, the new parabola will become

  • (1) narrower and open downward
  • (2) narrower and open upward
  • (3) wider and open downward
  • (4) wider and open upward
Answer: (2) narrower and open upward

19. Which equation represents a line that has a slope of ¾ and passes through the point (2,1)?

  • (1) 3y = 4x – 5
  • (1) 3y = 4x – 5
  • (3) 4y = 3x – 2
  • (4) 4y = 3x + 5
Answer: (3) 4y = 3x – 2
Integrated Algebra 16 August 2012
  • (1) ¼
  • (2) – ¼
  • (3) 12
  • (4) –12
Answer: (1) ¼

 

Integrated Algebra 16 August 2012 Questions Answers Keys

Mathematics 23 June 2009Mathematics Examination Question
Mathematics 23 June 2009Scoring Key and Rating Guide

 

See also:

0 comments… add one

Leave a Comment