Integrated algebra 14 August 2014

Integrated algebra 14 August 2014 Questions Answer Keys

The University of the State of New York
REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION
INTEGRATED ALGEBRA
Thursday, August 14, 2014 — 8:30 to 11:30 a.m., only
Student Name:________________________________________________________
School Name: _________________________________________________________

1. What is the product of 3a2b and 2ab3?

  • (1) a2b3
  • (2) a3b4
  • (3) – 6a2b3
  • (4) – 6a3b4
Answer: (4) – 6a3b4

2. The value of the expression |20| – |6| is

  • (1) 26
  • (2) 14
  • (3) – 14
  • (4) – 26
Answer: (2) 14  

3. When 9x2 – 100 is factored, it is equivalent to (3x – b)(3x + b). What is a value for b?

  • (1) 50
  • (2) 10
  • (3) 3
  • (4) 100
Answer: (2) 10  

4. Which equation represents the line that passes through the points (1,1) and (- 2,7)?

  • (1) y = – 2x + 9
  • (2) y = – 2x + 3
  • (3) y = – ½x + 8
  • (4) y = -½ x + 6
Answer: (2) y = – 2x + 3

5. The graph below represents the parabolic path of a ball kicked by  a young child. What are the vertex and the axis of symmetry for the parabola?

  • (1) vertex: (3,8); axis of symmetry: x = 3
  • (2) vertex: (3,8); axis of symmetry: y = 3
  • (3) vertex: (8,3); axis of symmetry: x = 3
  • (4) vertex: (8,3); axis of symmetry: y = 3
Answer: (1) vertex: (3,8); axis of symmetry: x = 3

6. Which relationship can best be described as causal?

  • (1) The alarm goes off and the sun rises.
  • (2) The car is moving slowly and the driver is singing.
  • (3) The snow is falling and the stores run out of snow shovels.
  • (4) The birds are chirping and the rain is coming down.
Answer: (3) The snow is falling and the stores run out of snow shovels.

7. In a class, which data can be classified as qualitative?

  • (1) age of students
  • (2) weight of students
  • (3) shoe size of students
  • (4) hair color of students
Answer: (4) hair color of students

8. Given the following: 

A = {Charles, Kyle, Nakim, Jade}
B = {Charles, Jade, Alicia, Kyle}
C = {Kyle, Nakim, Jade, Dylan}

What is the intersection of sets A, B, and C?

  • (1) {Kyle, Nakim}
  • (2) {Charles, Kyle}
  • (3) {Jade, Nakim}
  • (4) {Jade, Kyle}
Answer: (4) {Jade, Kyle}  
Answer: (1)   

10. If Rosa’s age is represented by R, which inequality represents the statement “Rosa is at most 29 years old”?

  • (1) R < 29
  • (2) R > 29
  • (3) R ≤ 29
  • (4) R ≥ 29
Answer: (3) R ≤ 29  

11. What is the slope of a line passing through points (-7,5) and (5,- 3)?

Answer: (2)   

12. A positive correlation always exists on a scatter plot when

  • (1) y remains unchanged as x increases
  • (2) y changes randomly as x increases
  • (3) y decreases as x increases
  • (4) y increases as x increases
Answer: (4) y increases as x increases

13. A sandwich consists of one type of meat, one type of condiment, and  one type of cheese. The

possible choices are listed below:
Meat: beef, chicken, turkey
Condiment: ketchup, mustard, mayonnaise
Cheese: American, cheddar, provolone, mozzarella

In the sample space of all the possible different sandwiches consisting of one type of meat, one type of condiment, and one type of cheese, how many sandwiches do not include provolone cheese?

  • (1) 27
  • (2) 9
  • (3) 3
  • (4) 36
Answer: (1) 27 

14. The graph of the equation y = x2 is shown below.

Which statement best describes the change in this graph when the coefficient of x2 is multiplied by 4?

  • (1) The parabola becomes wider.
  • (2) The parabola becomes narrower.
  • (3) The parabola will shift up four units.
  • (4) The parabola will shift right four units.
Answer: (2) The parabola becomes narrower.

15. A parking lot is 100 yards long. What is the length of ¾ of the parking lot, in feet?

  • (1) 300
  • (2) 225
  • (3) 75
  • (4) 25
Answer: (2) 225  
  • (1) 1
  • (2) 5
  • (3) 3
  • (4) 14
Answer: (3) 3
  • (1) 7, only
  • (2) – 7, only
  • (3) 7 or – 2
  • (4) – 7 or 2
Answer: (2) – 7, only  

18. In right triangle JKL in the diagram below, KL = 7, JK = 24, JL = 25, and ∠K = 90°.

Which statement is not true?

Answer: (2)   

19. A teacher asked the class to solve the equation 3(x + 2) = 21. Robert wrote 3x + 6 = 21 as his first step. Which property did he use?

  • (1) associative property
  • (2) commutative property
  • (3) distributive property
  • (4) zero property of addition
Answer: (3) distributive property

20. If the roots of a quadratic equation are -4 and 2, the equation is equivalent to

  • (1) (x + 4)(x – 2) = 0
  • (2) (x – 4)(x + 2) = 0
  • (3) (x + 4)(x + 2) = 0
  • (4) (x – 4)(x – 2) = 0
Answer: (1) (x + 4)(x – 2) = 0  

Integrated algebra 14 August 2014 Questions Answers Keys

 Integrated algebra 14 August 2014Integrated algebra Examination Question
Integrated algebra 14 August 2014Scoring Key and Rating Guide

See also: 

0 comments… add one

Leave a Comment