Integrated Algebra 13 August 2009

Integrated Algebra 13 August 2009 Question Answer Keys

The University of the State of New York
Regents High School Examination
Integrated Algebra
Thursday, August 13, 2009 — 8:30 to 11:30 a.m., only

Student Name: ______________________________________________________

School Name: _______________________________________________________

 

1. If h represents a number, which equation is a correct translation of “Sixty more than 9 times a number is 375”?

  • (1) 9h = 375
  • (2) 9h + 60 = 375
  • (3) 9h − 60 = 375
  • (4) 60h + 9 = 375
Answer: (2) 9h + 60 = 375 

2. Which expression is equivalent to 9x2 − 16?

  • (1) (3x + 4)(3x − 4)
  • (2) (3x − 4)(3x − 4)
  • (3) (3x + 8)(3x − 8)
  • (4) (3x − 8)(3x − 8)
Answer: (1) (3x + 4)(3x − 4) 

3. Which expression represents (3x2y4)(4xy2) in simplest form?

  • (1) 12x2y8
  • (2) 12x2y6
  • (3) 12x3y8
  • (4) 12x3y6
Answer: (4) 12x3y6 

4. An online music club has a one-time registration fee of $13.95 and charges $0.49 to buy each song. If Emma has $50.00 to join the club and buy songs, what is the maximum number of songs she can buy?

  • (1) 73
  • (2) 74
  • (3) 130
  • (4) 131
Answer: (1) 73 

5. The local ice cream stand offers three flavors of soft-serve ice cream: vanilla, chocolate, and strawberry; two types of cone: sugar and wafer; and three toppings: sprinkles, nuts, and cookie crumbs. If Dawn does not order vanilla ice cream, how many different choices can she make that have one flavor of ice cream, one type of cone, and one topping?

  • (1) 7
  • (2) 8
  • (3) 12
  • (4) 18
Answer: (3) 12 

6. Nancy’s rectangular garden is represented in the diagram below.

Integrated Algebra 13 August 2009

If a diagonal walkway crosses her garden, what is its length, in feet?

  • (1) 17
  • (2) 22
  • (3) √161
  • (4) √529
Answer: (1) 17 

7. The spinner below is divided into eight equal regions and is spun once. What is the probability of not getting red?

Integrated Algebra 13 August 2009
  • (1) 3/5
  • (2) 3/8
  • (3) 5/8
  • (4) 7/8
Answer: (3) 5/8 

8. Which relationship can best be described as causal?

  • (1) height and intelligence
  • (2) shoe size and running speed
  • (3) number of correct answers on a test and test score
  • (4) number of students in a class and number of students with brown hair
Answer: (3) number of correct answers on a test and test score 

9. Solve for x: 3/5 (x + 2) = x− 4

  • (1) 8
  • (2) 13
  • (3) 15
  • (4) 23
Answer: (2) 13

10. Erica is conducting a survey about the proposed increase in the sports budget in the Hometown School District. Which survey method would likely contain the most bias?

  • (1) Erica asks every third person entering the Hometown Grocery Store.
  • (2) Erica asks every third person leaving the Hometown Shopping Mall this weekend.
  • (3) Erica asks every fifth student entering Hometown High School on Monday morning.
  • (4) Erica asks every fifth person leaving Saturday’s Hometown High School football game.
Answer: (4) Erica asks every fifth person leaving Saturday’s Hometown High School football game.

11. Which equation represents a line parallel to the x-axis?

  • (1) y = −5
  • (2) y = −5x
  • (3) x = 3
  • (4) x = 3y
Answer: (1) y = −5

12. Given:

A = {All even integers from 2 to 20, inclusive}
B = {10, 12, 14, 16, 18}

What is the complement of set B within the universe of set A?

  • (1) {4, 6, 8}
  • (2) {2, 4, 6, 8}
  • (3) {4, 6, 8, 20}
  • (4) {2, 4, 6, 8, 20}
Answer: (4) {2, 4, 6, 8, 20}

13. Which value of x is in the solution set of the inequality −2(x − 5) < 4?

  • (1) 0
  • (2) 2
  • (3) 3
  • (4) 5
Answer: (4) 5

14. A tree casts a 25-foot shadow on a sunny day, as shown in the diagram below.

Integrated Algebra 13 August 2009

If the angle of elevation from the tip of the shadow to the top of the tree is 32°, what is the height of the tree to the nearest tenth of a foot?

  • (1) 13.2
  • (2) 15.6
  • (3) 21.2
  • (4) 40.0
Answer: (2) 15.6

15. What is the slope of the line that passes through the points (−5,4) and (15,−4)?

  • (1) 2/5
  • (2) 0
  • (3) –5/2
  • (4) undefined
Answer: (1) 2/5 

16. The equation y = −x2 − 2x + 8 is graphed on the set of axes below.

Integrated Algebra 13 August 2009

Based on this graph, what are the roots of the equation −x2 − 2x + 8 = 0?

  • (1) 8 and 0
  • (2) 2 and −4
  • (3) 9 and −1
  • (4) 4 and −2
Answer: (2) 2 and −4 

17. What is the sum of 3/2x and 4/3x expressed in simplest form?

  • (1) 12/6x
  • (2) 17/6x
  • (3) 7/5x
  • (4) 17/12x
Answer: (2) 17/6x 
Integrated Algebra 13 August 2009
  • (1) −5
  • (2) 2
  • (3) 3
  • (4) −3
Answer: (1) −5 

19. Which relation is not a function?

  • (1) {(1,5), (2,6), (3,6), (4,7)}
  • (2) {(4,7), (2,1), (−3,6), (3,4)}
  • (3) {(−1,6), (1,3), (2,5), (1,7)}
  • (4) {(−1,2), (0,5), (5,0), (2,−1)}
Answer: (3) {(−1,6), (1,3), (2,5), (1,7)} 

20. What is the value of the y-coordinate of the solution to the system of equations x − 2y = 1 and x + 4y = 7?

  • (1) 1
  • (2) −1
  • (3) 3
  • (4) 4
Answer: (1) 1 

 

Integrated Algebra 13 August 2009 Questions Answer Keys

Mathematics 23 June 2009Mathematics Examination Question
Mathematics 23 June 2009Scoring Key and Rating Guide

 

See also:

0 comments… add one

Leave a Comment