Integrated Algebra 13 August 2008

Integrated Algebra 13 August 2008 Questions Answer Keys

The University of the State of New York
Regents High School Examination
Integrated Algebra
Wednesday, August 13, 2008 – 8:30 to 11:30 a.m., only

Student Name: ______________________________________________________

School Name: _______________________________________________________

 

1. Which value of p is the solution of 5p – 1 = 2p + 20?

  • (1) 19/7
  • (2) 19/3
  • (3) 3
  • (4) 7
Answer: (4) 7 

2. The statement 2 + 0 = 2 is an example of the use of which property of real numbers?

  • (1) associative
  • (2) additive identity
  • (3) additive inverse
  • (4) distributive
Answer: (2) additive identity 

3. Mrs. Smith wrote “Eight less than three times a number is greater than fifteen” on the board. If x represents the number, which inequality is a correct translation of this statement?

  • (1) 3x – 8 > 15
  • (2) 3x – 8 < 15
  • (3) 8 – 3x > 15
  • (4) 8 – 3x < 15
Answer: (1) 3x – 8 > 15 

4. Which statement is true about the data set 3, 4, 5, 6, 7, 7, 10?

  • (1) mean = mode
  • (2) mean > mode
  • (3) mean = median
  • (4) mean < median
Answer: (3) mean = median 

5. Which value of x is in the solution set of the inequality – 4x + 2 > 10?

  • (1) – 2
  • (2) 2
  • (3) 3
  • (4) – 4
Answer: (4) – 4 

6. Factored completely, the expression 2x2 + 10x – 12 is equivalent to

  • (1) 2(x – 6)(x + 1)
  • (2) 2(x + 6)(x – 1)
  • (3) 2(x + 2)(x + 3)
  • (4) 2(x – 2)(x – 3)
Answer: (2) 2(x + 6)(x – 1) 

7. The gas tank in a car holds a total of 16 gallons of gas. The car travels 75 miles on 4 gallons of gas. If the gas tank is full at the beginning of a trip, which graph represents the rate of change in the amount of gas in the tank?

Integrated Algebra 13 August 2008
Answer: (2)  

8. If 3ax + b = c, then x equals

  • (1) c – b + 3a
  • (2) c + b – 3a
  • (3) c – b/3a
  • (4) b – c/3a
Answer: (3) c – b/3a 

9. The length of the hypotenuse of a right triangle is 34 inches and the length of one of its legs is 16 inches. What is the length, in inches, of the other leg of this right triangle?

  • (1) 16
  • (2) 18
  • (3) 25
  • (4) 30
Answer: (4) 30 

10. Which equation represents a line parallel to the x-axis?

  • (1) x = 5
  • (2) y = 10
  • (3) x = 1/3y
  • (4) y = 5x + 17
Answer: (2) y = 10 

11. Sam and Odel have been selling frozen pizzas for a class fundraiser. Sam has sold half as many pizzas as Odel. Together they have sold a total of 126 pizzas. How many pizzas did Sam sell?

  • (1) 21
  • (2) 42
  • (3) 63
  • (4) 84
Answer: (2) 42

12. Which ordered pair is in the solution set of the system of equations y = –x + 1 and y = x2 + 5x + 6?

  • (1) (–5,–1)
  • (2) (–5,6)
  • (3) (5,–4)
  • (4) (5,2)
Answer: (2) (–5,6)

13. A swim team member performs a dive from a 14-foot-high springboard. The parabola below shows the path of her dive.

Integrated Algebra 13 August 2008

Which equation represents the axis of symmetry?

  • (1) x = 3
  • (2) y = 3
  • (3) x = 23
  • (4) y = 23
Answer: (1) x = 3

14. Nicole’s aerobics class exercises to fast-paced music. If the rate of the music is 120 beats per minute, how many beats would there be in a class that is 0.75 hour long?

  • (1) 90
  • (2) 160
  • (3) 5,400
  • (4) 7,200
Answer: (3) 5,400

15. Luis is going to paint a basketball court on his driveway, as shown in the diagram below. This basketball court consists of a rectangle and a semicircle.

Integrated Algebra 13 August 2008

Which expression represents the area of this basketball court, in square feet?

  • (1) 80
  • (2) 80 + 8π
  • (3) 80 + 16π
  • (4) 80 + 64π
Answer: (2) 80 + 8π

16. John is going to line up his four golf trophies on a shelf in his bedroom. How many different possible arrangements can he make?

  • (1) 24
  • (2) 16
  • (3) 10
  • (4) 4
Answer: (1) 24

17. A rectangle has an area of 24 square units. The width is 5 units less than the length. What is the length, in units, of the rectangle?

  • (1) 6
  • (2) 8
  • (3) 3
  • (4) 19
Answer: (2) 8

18. What is the value of the third quartile shown on the box-and-whisker plot below?

Integrated Algebra 13 August 2008
  • (1) 6
  • (2) 8.5
  • (3) 10
  • (4) 12
Answer: (3) 10

19. When 3g2 – 4g + 2 is subtracted from 7g2 + 5g – 1, the difference is

  • (1) – 4g2 – 9g + 3
  • (1) – 4g2 – 9g + 3
  • (3) 4g2 + 9g – 3
  • (4) 10g2 + g + 1
Answer: (3) 4g2 + 9g – 3

20. Which value of x is the solution of 2x/51/37x – 2/15?

  • (1) 3/5
  • (2) 31/26
  • (3) 3
  • (4) 7
Answer: (4) 7 

 

Integrated Algebra 13 August 2008 Questions Answer Keys

Mathematics 23 June 2009Mathematics Examination Question
Mathematics 23 June 2009Scoring Key and Rating Guide

 

See also:

0 comments… add one

Leave a Comment