Earth Science June 2010

Earth Science June 2010 Questions Answers Keys.

The University of the State of New York
REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION
PHYSICAL SETTING
EARTH SCIENCE
Tuesday, June 22, 2010 — 9:15 a.m. to 12:15 p.m., only

Directions : For each statement or question, write in your answer booklet the number of the word or expression that, of those given, best completes the statement or answers the question. Some questions may require the use of the 2010 Edition Reference Tables for Physical Setting/Earth Science.

1. The diagram below shows a heavy mass moving back and forth in a straight-line direction. The apparent direction of movement changes over time.

This device provides evidence that

  • (1) Earth rotates
  • (2) Earth’s axis is tilted
  • (3) Earth revolves
  • (4) Earth has a magnetic pole
Answer: (1) Earth rotates 

2. Compared to the terrestrial planets, the Jovian planets have

  • (1) smaller diameters
  • (2) greater average densities
  • (3) slower rates of rotation
  • (4) longer periods of revolution
Answer: (4) longer periods of revolution 

3. Which two factors cause the perpendicular rays of the Sun to move between 23.5° N and 23.5° S?

  • (1) tilt of Earth’s axis and Earth’s revolution
  • (2) tilt of Earth’s axis and Earth’s rotation
  • (3) eccentricity of Earth’s orbit and Earth’s revolution
  • (4) eccentricity of Earth’s orbit and Earth’s rotation
Answer: (1) tilt of Earth’s axis and Earth’s revolution 

4. Which two stars are most similar in luminosity?

  • (1) Betelgeuse and Barnard’s Star
  • (2) Procyon B and Proxima Centauri
  • (3) Polaris and the Sun
  • (4) Alpha Centauri and Sirius
Answer: (2) Procyon B and Proxima Centauri 

5. The map below shows the location of Chicxulub Crater created 65.5 million years ago by an asteroid impact.

This impact event occurred at the same time as the

  • (1) extinction of the dinosaurs
  • (2) initial opening of the Atlantic Ocean
  • (3) formation of the Catskill Delta
  • (4) evolution of the first mammals
Answer: (1) extinction of the dinosaurs 

6. Where has the process of nuclear fusion been occurring for over four billion years?

  • (1) in Earth’s inner core
  • (2) on the surface of the Moon
  • (3) at lithospheric plate boundaries
  • (4) in the Sun’s interior
Answer: (4) in the Sun’s interior 

7. From Utica, New York, Polaris is observed at an altitude of approximately

  • (1) 43°
  • (2) 47°
  • (3) 75°
  • (4) 90°
Answer: (1) 43° 

8. What is the dewpoint if the relative humidity is 100% and the air temperature is 20°C?

  • (1) 0°C
  • (2) 10°C
  • (3) 20°C
  • (4) 100°C
Answer: (3) 20°C 

9. Which graph best represents the change in air pressure as air temperature increases at Earth’s surface?

Answer: (2)  

10. Compared to an area of Earth’s surface with gentle slopes, an area with steeper slopes most likely has

  • (1) less infiltration and more runoff
  • (2) less infiltration and less runoff
  • (3) more infiltration and more runoff
  • (4) more infiltration and less runoff
Answer: (1) less infiltration and more runoff 

11. Which geographic region is the most common source region for the mT air masses that move into New York State?

  • (1) northern Canada
  • (2) Gulf of Mexico
  • (3) Arctic Ocean
  • (4) southwestern United States
Answer: (2) Gulf of Mexico 

12. Which weather variable would most likely decrease ahead of an approaching storm system?

  • (1) wind speed
  • (2) air pressure
  • (3) cloud cover
  • (4) relative humidity
Answer: (2) air pressure 

13. Which gas in Earth’s upper atmosphere is beneficial to humans because it absorbs large amounts of ultraviolet radiation?

  • (1) water vapor
  • (2) methane
  • (3) nitrogen
  • (4) ozone
Answer: (4) ozone 

14. Which combination of climate factors generally results in the coldest temperatures?

  • (1) low elevation and low latitude
  • (2) low elevation and high latitude
  • (3) high elevation and low latitude
  • (4) high elevation and high latitude
Answer: (4) high elevation and high latitude 

15. The cross sections below show the surface bedrock in two different locations 20 miles apart. Rock layers are labeled 1, 2, 3, 4, and X. The rock layers have not been overturned.

Rock layer X at location B is most likely the same relative age as which rock layer at location A?

  • (1) 1
  • (2) 2
  • (3) 3
  • (4) 4
Answer: (3) 3 

16. In New York State, the risk of sunburn is greatest between 11 a.m. and 3 p.m. on summer days because

  • (1) the air temperature is hot
  • (2) the angle of insolation is high
  • (3) Earth’s surface reflects most of the sunlight
  • (4) the Sun is closest to Earth
Answer: (2) the angle of insolation is high 

17. Deforestation increases the greenhouse effect on Earth because deforestation causes the atmosphere to contain

  • (1) more carbon dioxide, which absorbs infrared radiation
  • (2) less carbon dioxide, which absorbs short-wave radiation
  • (3) more oxygen, which absorbs infrared radiation
  • (4) less oxygen, which absorbs short-wave radiation
Answer: (1) more carbon dioxide, which absorbs infrared radiation 

18. The interior of Earth between a depth of 5200 kilometers and 6300 kilometers is inferred to be composed mostly of

  • (1) silicon and iron
  • (2) silicon and oxygen
  • (3) iron and lead
  • (4) iron and nickel
Answer: (4) iron and nickel 

19. Which two processes lead directly to the formation of both breccia and conglomerate?

  • (1) melting and solidification
  • (2) heat and pressure
  • (3) compaction and cementation
  • (4) evaporation and precipitation
Answer: (3) compaction and cementation 

20. Which igneous rock is dark colored, cooled rapidly on Earth’s surface, and is composed mainly of plagioclase feldspar, olivine, and pyroxene?

  • (1) obsidian
  • (2) rhyolite
  • (3) gabbro
  • (4) scoria
Answer: (4) scoria 

21. Silicate minerals contain the elements silicon and oxygen. Which list contains only silicate minerals?

  • (1) graphite, talc, and selenite gypsum
  • (2) potassium feldspar, quartz, and amphibole
  • (3) calcite, dolomite, and pyroxene
  • (4) biotite mica, fluorite, and garnet
Answer: (2) potassium feldspar, quartz, and amphibole 

22. The maps below labeled A, B, and C show three different stream drainage patterns.

Which factor is primarily responsible for causing these three different drainage patterns?

  • (1) amount of precipitation
  • (2) bedrock structure
  • (3) stream discharge
  • (4) prevailing winds
Answer: (2) bedrock structure 

23. Brachiopod fossils were found in a layer of limestone rock. In which type of environment did the limestone layer form?

  • (1) shallow marine
  • (2) tropical forest
  • (3) coastal plain
  • (4) interior grassland
Answer: (1) shallow marine 

24. The block diagram below represents a portion of the Grand Canyon.

This region is best classified as a

  • (1) plateau
  • (2) mountain
  • (3) plain
  • (4) lowland
Answer: (1) plateau 

25. The map below shows four watershed regions in New York State labeled A through D.

Which lettered section represents the watershed of the Mohawk and Hudson Rivers?

  • (1) A
  • (2) B
  • (3) C
  • (4) D
Answer: (3) C 

Base your answers to questions 26 and 27 on the diagram below, which shows specific events in the history of Earth from the beginning of the universe to the present.

26. Approximately how many billion years after the beginning of the universe did a solid crust form on Earth?

  • (1) 0.7
  • (2) 3.9
  • (3) 9.1
  • (4) 13.7
Answer: (3) 9.1 

27. During which geologic era did life first appear on land?

  • (1) Middle Archean
  • (2) Paleozoic
  • (3) Middle Proterozoic
  • (4) Cenozoic
Answer: (2) Paleozoic 

28. Which cross section below best represents the conditions that cause early winter lake-effect snowstorms in New York State?

Answer: (1)  

29. Which block diagram best represents the relative direction of plate motion at the San Andreas Fault?

Answer: (4)  

30. Which diagram best shows the grain size of some common sedimentary rocks?

Answer: (2)  

Download Earth Science June 2010 Question Answers

 Earth Science Examination QuestionDownload Earth Science June 2010 Question
 Download Earth Science June 2010 Question Answers KeysScoring Key and Rating Guidea

See also: 

0 comments… add one

Leave a Comment