Earth Science June 2004

Earth Science June 2004 Questions Answers Keys.

The University of the State of New York
REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION
PHYSICAL SETTING
CHEMISTRY
Wednesday, June 23, 2004 — 9:15 a.m. to 12:15 p.m., only

Directions : For each statement or question, write on the separate answer sheet the number of the word or expression that, of those given, best completes the statement or answers the question. Some questions may require the use of the Reference Tables for Physical Setting/Chemistry.

1. The modern model of the atom is based on the work of

  • (1) one scientist over a short period of time
  • (2) one scientist over a long period of time
  • (3) many scientists over a short period of time
  • (4) many scientists over a long period of time
Answer: (4) many scientists over a long period of time 

2. Which statement is true about the charges assigned to an electron and a proton?

  • (1) Both an electron and a proton are positive.
  • (2) An electron is positive and a proton is negative.
  • (3) An electron is negative and a proton is positive.
  • (4) Both an electron and a proton are negative.
Answer: (3) An electron is negative and a proton is positive. 

3. In the wave-mechanical model, an orbital is a region of space in an atom where there is

  • (1) a high probability of finding an electron
  • (2) a high probability of finding a neutron
  • (3) a circular path in which electrons are found
  • (4) a circular path in which neutrons are found
Answer: (1) a high probability of finding an electron

4. What is the charge of the nucleus in an atom of oxygen-17?

  • (1) 0
  • (2) –2
  • (3) +8
  • (4) +17
Answer: (3) +8 

5. Which pair of symbols represents a metalloid and a noble gas?

  • (1) Si and Bi
  • (2) As and Ar
  • (3) Ge and Te
  • (4) Ne and Xe
Answer: (2) As and Ar 

6. Which statement describes a chemical property of iron?

  • (1) Iron can be flattened into sheets.
  • (2) Iron conducts electricity and heat.
  • (3) Iron combines with oxygen to form rust.
  • (4) Iron can be drawn into a wire.
Answer: (3) Iron combines with oxygen to form rust.

7. Given the reaction:

N2(g) + 3 H2(g) 2 NH3(g)

What is the mole-to-mole ratio between nitrogen gas and hydrogen gas?

  • (1) 1:2
  • (2) 1:3
  • (3) 2:2
  • (4) 2:3
Answer: (2) 1:3 

8. What is the percent by mass of oxygen in propanal, CH3CH2CHO?

  • (1) 10.0%
  • (2) 27.6%
  • (3) 38.1%
  • (4) 62.1%
Answer: (2) 27.6% 

9. Covalent bonds are formed when electrons are

  • (1) transferred from one atom to another
  • (2) captured by the nucleus
  • (3) mobile within a metal
  • (4) shared between two atoms
Answer: (4) shared between two atoms

10. Which type of molecule is CF4?

  • (1) polar, with a symmetrical distribution of charge
  • (2) polar, with an asymmetrical distribution of charge
  • (3) nonpolar, with a symmetrical distribution of charge
  • (4) nonpolar, with an asymmetrical distribution of charge
Answer: (3) nonpolar, with a symmetrical distribution of charge 

11. Which change occurs when a barium atom loses two electrons?

  • (1) It becomes a negative ion and its radius decreases.
  • (2) It becomes a negative ion and its radius increases.
  • (3) It becomes a positive ion and its radius decreases.
  • (4) It becomes a positive ion and its radius increases.
Answer: (3) It becomes a positive ion and its radius decreases. 

12. Conductivity in a metal results from the metal atoms having

  • (1) high electronegativity
  • (2) high ionization energy
  • (3) highly mobile protons in the nucleus
  • (4) highly mobile electrons in the valence shell
Answer: (4) highly mobile electrons in the valence shell 

13. Which of these elements has the least attraction for electrons in a chemical bond?

  • (1) oxygen
  • (2) fluorine
  • (3) nitrogen
  • (4) chlorine
Answer: (3) nitrogen 

14. Recovering the salt from a mixture of salt and water could best be accomplished by

  • (1) evaporation
  • (2) filtration
  • (3) paper chromatography
  • (4) density determination
Answer: (1) evaporation 

15. The average kinetic energy of water molecules is greatest in which of these samples?

  • (1) 10 g of water at 35°C
  • (2) 10 g of water at 55°C
  • (3) 100 g of water at 25°C
  • (4) 100 g of water at 45°C
Answer: (2) 10 g of water at 55°C 

16. Helium is most likely to behave as an ideal gas when it is under

  • (1) high pressure and high temperature
  • (2) high pressure and low temperature
  • (3) low pressure and high temperature
  • (4) low pressure and low temperature
Answer: (3) low pressure and high temperature 

17. At STP, the element oxygen can exist as either O2 or O3 gas molecules. These two forms of the element have

  • (1) the same chemical and physical properties
  • (2) the same chemical properties and different physical properties
  • (3) different chemical properties and the same physical properties
  • (4) different chemical and physical properties
Answer: (4) different chemical and physical properties 

18. Which sample contains particles in a rigid, fixed, geometric pattern?

  • (1) CO2(aq)
  • (2) HCl(g)
  • (3) H2O()
  • (4) KCl(s)
Answer: (4) KCl(s) 

19. Given the reaction at 25°C:

Zn(s) + 2 HCl(aq) → ZnCl2(aq) + H2(g)

The rate of this reaction can be increased by using 5.0 grams of powdered zinc instead of a 5.0-gram strip of zinc because the powdered zinc has

  • (1) lower kinetic energy
  • (2) lower concentration
  • (3) more surface area
  • (4) more zinc atoms
Answer: (3) more surface area 

20. Which statement about a system at equilibrium is true?

  • (1) The forward reaction rate is less than the reverse reaction rate.
  • (2) The forward reaction rate is greater than the reverse reaction rate.
  • (3) The forward reaction rate is equal to the reverse reaction rate.
  • (4) The forward reaction rate stops and the reverse reaction rate continues.
Answer: (3) The forward reaction rate is equal to the reverse reaction rate. 

21. A catalyst increases the rate of a chemical reaction by

  • (1) lowering the activation energy of the reaction
  • (2) lowering the potential energy of the products
  • (3) raising the temperature of the reactants
  • (4) raising the concentration of the reactants
Answer: (1) lowering the activation energy of the reaction 

22. Which element must be present in an organic compound?

  • (1) hydrogen
  • (2) oxygen
  • (3) carbon
  • (4) nitrogen
Answer: (3) carbon 

23. Which compound is a saturated hydrocarbon?

  • (1) hexane
  • (2) hexene
  • (3) hexanol
  • (4) hexana
Answer: (1) hexane 

24. Given the reaction:

This reaction is an example of

  • (1) fermentation
  • (2) saponification
  • (3) hydrogenation
  • (4) esterification
Answer: (4) esterification 

25. Which of these compounds has chemical properties most similar to the chemical properties of ethanoic acid?

  • (1) C3H7COOH
  • (2) C2H5OH
  • (3) C2H5COOC2H5
  • (4) C2H5OC2H5
Answer: (1) C3H7COOH 

26. Given the reaction that occurs in an electrochemical cell:

Zn(s) + CuSO4(aq) → ZnSO4(aq) + Cu(s)

During this reaction, the oxidation number of Zn changes from

  • (1) 0 to +2
  • (2) 0 to –2
  • (3) +2 to 0
  • (4) –2 to 0
Answer: (1) 0 to +2 

27. A voltaic cell spontaneously converts

  • (1) electrical energy to chemical energy
  • (2) chemical energy to electrical energy
  • (3) electrical energy to nuclear energy
  • (4) nuclear energy to electrical energy
Answer: (2) chemical energy to electrical energy 

28. Which pair of formulas represents two compounds that are electrolytes?

  • (1) HCl and CH3OH
  • (2) HCl and NaOH
  • (3) C5H12 and CH3OH
  • (4) C5H12 and NaOH
Answer: (2) HCl and NaOH 

29. Hydrogen chloride, HCl, is classified as an Arrhenius acid because it produces

  • (1) H+ ions in aqueous solution
  • (2) Cl– ions in aqueous solution
  • (3) OH– ions in aqueous solution
  • (4) NH4 + ions in aqueous solution
Answer: (1) H+ ions in aqueous solution 

30. Which compound could serve as a reactant in a neutralization reaction?

  • (1) NaCl
  • (2) KOH
  • (3) CH3OH
  • (4) CH3CHO
Answer: (2) KOH 

Download Earth Science June 2004 Question Answers

 Earth Science Examination QuestionDownload Earth Science June 2004 Question
 Download Earth Science June 2004 Question Answers KeysScoring Key and Rating Guidea

See also: 

0 comments… add one

Leave a Comment