Earth Science June 2002

Earth Science June 2002 Questions Answers Keys.

The University of the State of New York
REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION
PHYSICAL SETTING
CHEMISTRY
Friday, June 21, 2002 — 1:15 to 4:15 p.m., only

Directions : For each statement or question, write on the separate answer sheet the number of the word or expression that, of those given, best completes the statement or answers the question. Some questions may require the use of the Reference Tables for Physical Setting/Chemistry.

1. What is the electron configuration of a sulfur atom in the ground state?

  • (1) 2–4
  • (2) 2–6
  • (3) 2–8–4
  • (4) 2–8–6
Answer: (4) 2–8–6 

2. The modern model of the atom shows that electrons are

  • (1) orbiting the nucleus in fixed paths
  • (2) found in regions called orbitals
  • (3) combined with neutrons in the nucleus
  • (4) located in a solid sphere covering the nucleus
Answer: (2) found in regions called orbitals 

3. Which compound contains ionic bonds?

  • (1) NO
  • (2) NO2
  • (3) CaO
  • (4) CO2
Answer: (3) CaO 

4. All the isotopes of a given atom have

  • (1) the same mass number and the same atomic number
  • (2) the same mass number but different atomic numbers
  • (3) different mass numbers but the same atomic number
  • (4) different mass numbers and different atomic numbers
Answer: (3) different mass numbers but the same atomic number 

5. What are two properties of most nonmetals?

  • (1) high ionization energy and poor electrical conductivity
  • (2) high ionization energy and good electrical conductivity
  • (3) low ionization energy and poor electrical conductivity
  • (4) low ionization energy and good electrical conductivity
Answer: (1) high ionization energy and poor electrical conductivity 

6. Which element is classified as a noble gas at STP?

  • (1) hydrogen
  • (2) oxygen
  • (3) neon
  • (4) nitrogen
Answer: (3) neon 

7. The percent by mass of hydrogen in NH3 is equal to

Answer: (4)  

8. Metallic bonding occurs between atoms of

  • (1) sulfur
  • (2) copper
  • (3) fluorine
  • (4) carbon
Answer: (2) copper 

9. Atoms of the same element that have different numbers of neutrons are classified as

  • (1) charged atoms
  • (2) charged nuclei
  • (3) isomers
  • (4) isotopes
Answer: (4) isotopes 

10. Compared to the radius of a chlorine atom, the radius of a chloride ion is

  • (1) larger because chlorine loses an electron
  • (2) larger because chlorine gains an electron
  • (3) smaller because chlorine loses an electron
  • (4) smaller because chlorine gains an electron
Answer: (2) larger because chlorine gains an electron 

11. Which of the following atoms has the greatest tendency to attract electrons?

  • (1) barium
  • (2) beryllium
  • (3) boron
  • (4) bromine
Answer: (4) bromine 

12. Which 5.0-milliliter sample of NH3 will take the shape of and completely fill a closed 100.0-milliliter container?

  • (1) NH3(s)
  • (2) NH3()
  • (3) NH3(g)
  • (4) NH3(aq)
Answer: (3) NH3(g) 

13. The strongest forces of attraction occur between molecules of

  • (1) HCl
  • (2) HF
  • (3) HBr
  • (4) HI
Answer: (2) HF 

14. Which graph shows the pressure-temperature relationship expected for an ideal gas?

Answer: (1)  

15. At the same temperature and pressure, which sample contains the same number of moles of particles as 1 liter of O2(g)?

  • (1) 1 L Ne(g)
  • (2) 2 L N2(g)
  • (3) 0.5 L SO2(g)
  • (4) 1 L H2O()
Answer: (1) 1 L Ne(g)  

16. Which change in the temperature of a 1-gram sample of water would cause the greatest increase in the average kinetic energy of its molecules?

  • (1) 1°C to 10°C
  • (2) 10°C to 1°C
  • (3) 50°C to 60°C
  • (4) 60°C to 50°C
Answer: (3) 50°C to 60°C 

17. Which compound is classified as a hydrocarbon?

  • (1) ethane
  • (2) ethanol
  • (3) chloroethane
  • (4) ethanoic acid
Answer: (1) ethane 

18. Given the reaction:

Mg(s) + 2 H+(aq) + 2 Cl(aq) → Mg2+(aq) + 2 Cl(aq) + H2(g)

Which species undergoes oxidation?

  • (1) Mg(s)
  • (2) H+(aq)
  • (3) Cl(aq)
  • (4) H2(g)
Answer: (1) Mg(s) 

19. Which formula is an isomer of butane?

Answer: (4)  

20. Which particles are gained and lost during a redox reaction?

  • (1) electrons
  • (2) protons
  • (3) neutrons
  • (4) positrons
Answer: (1) electrons  

21. What is the oxidation number of chromium in K2Cr2O7?

  • (1) +12
  • (2) +2
  • (3) +3
  • (4) +6
Answer: (4) +6 

22. Which process requires an external power source?

  • (1) neutralization
  • (2) synthesis
  • (3) fermentation
  • (4) electrolysis
Answer: (4) electrolysis 

23. A substance that conducts an electrical current when dissolved in water is called

  • (1) a catalyst
  • (2) a metalloid
  • (3) a nonelectrolyte
  • (4) an electrolyte
Answer: (4) an electrolyte 

24. Which product of nuclear decay has mass but no charge?

  • (1) alpha particles
  • (2) neutrons
  • (3) gamma rays
  • (4) beta positrons
Answer: (2) neutrons 

25. Given the reaction:

HCl(aq) + LiOH(aq) → HOH() + LiCl(aq)

The reaction is best described as

  • (1) neutralization
  • (2) synthesis
  • (3) decomposition
  • (4) oxidation-reduction
Answer: (1) neutralization 

26. Which ion is produced when an Arrhenius base is dissolved in water?

  • (1) H+, as the only positive ion in solution
  • (2) H3O+, as the only positive ion in solution
  • (3) OH, as the only negative ion in solution
  • (4) H , as the only negative ion in solution
Answer: (3) OH, as the only negative ion in solution 

27. The change that is undergone by an atom of an element made radioactive by bombardment with high-energy protons is called

  • (1) natural transmutation
  • (2) artificial transmutation
  • (3) natural decay
  • (4) radioactive decay
Answer: (2) artificial transmutation 

Note that questions 28 through 30 have only three choices.

28. As ice melts at standard pressure, its temperature remains at 0°C until it has completely melted. Its potential energy

  • (1) decreases
  • (2) increases
  • (3) remains the same
Answer: (2) increases 

29. As a sample of the radioactive isotope 131I decays, its half-life

  • (1) decreases
  • (2) increases
  • (3) remains the same
Answer: (3) remains the same 

30. As an atom becomes an ion, its mass number

  • (1) decreases
  • (2) increases
  • (3) remains the same
Answer: (3) remains the same 

Download Earth Science June 2002 Question Answers

 Earth Science Examination QuestionDownload Earth Science June 2002 Question
 Download Earth Science June 2002 Question Answers KeysScoring Key and Rating Guidea

See also: 

0 comments… add one

Leave a Comment