Earth Science January 2005

Earth Science January 2005 Questions Answers Keys.

The University of the State of New York
REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION
PHYSICAL SETTING
CHEMISTRY
Thursday, January 27, 2005 — 9:15 a.m. to 12:15 p.m., only

Directions : For each statement or question, write on the separate answer sheet the number of the word or expression that, of those given, best completes the statement or answers the question. Some questions may require the use of the Reference Tables for Physical Setting/Chemistry.

1. As an electron in an atom moves from the ground state to the excited state, the electron

  • (1) gains energy as it moves to a higher energy level
  • (2) gains energy as it moves to a lower energy level
  • (3) loses energy as it moves to a higher energy level
  • (4) loses energy as it moves to a lower energy level
Answer: (1) gains energy as it moves to a higher energy level 

2. Which subatomic particle will be attracted by a positively charged object?

  • (1) proton
  • (2) neutron
  • (3) electron
  • (4) positron
Answer: (3) electron 

3. Which conclusion is based on the “gold foil experiment” and the resulting model of the atom?

  • (1) An atom is mainly empty space, and the nucleus has a positive charge.
  • (2) An atom is mainly empty space, and the nucleus has a negative charge.
  • (3) An atom has hardly any empty space, and the nucleus has a positive charge.
  • (4) An atom has hardly any empty space, and  the nucleus has a negative charge.
Answer: (1) An atom is mainly empty space, and the nucleus has a positive charge. 

4. Which two particles have approximately the same mass?

  • (1) proton and neutron
  • (2) proton and electron
  • (3) neutron and electron
  • (4) neutron and positron
Answer: (1) proton and neutron 

5. Which element has chemical properties that are most similar to the chemical properties of sodium?

  • (1) Mg
  • (2) K
  • (3) Se
  • (4) Cl
Answer: (2) K 

6. Germanium is classified as a

  • (1) metal
  • (2) metalloid
  • (3) nonmetal
  • (4) noble gas
Answer: (2) metalloid 

7. Which statement correctly describes diamond and graphite, which are different forms of solid carbon?

  • (1) They differ in their molecular structure, only.
  • (2) They differ in their properties, only.
  • (3) They differ in their molecular structure and properties.
  • (4) They do not differ in their molecular structure or properties.
Answer: (3) They differ in their molecular structure and properties. 

8. What is the chemical formula for copper(II) hydroxide?

  • (1) CuOH
  • (2) CuOH2
  • (3) Cu2(OH)
  • (4) Cu(OH)2
Answer: (4) Cu(OH)

9. What is the percent composition by mass of aluminum in Al2(SO4)3 (gram-formula mass = 342 grams/mole)?

  • (1) 7.89%
  • (2) 15.8%
  • (3) 20.8%
  • (4) 36.0%
Answer: (2) 15.8% 

10. Which statement describes a chemical property that can be used to distinguish between compound A and compound B?

  • (1) A is a blue solid, and B is a white solid.
  • (2) A has a high melting point, and B has a low melting point.
  • (3) A dissolves in water, and B does not dissolve in water.
  • (4) A does not burn in air, and B does burn in air.
Answer: (4) A does not burn in air, and B does burn in air. 

11. Which compound contains both ionic and covalent bonds?

  • (1) CaCO3
  • (2) PCl3
  • (3) MgF2
  • (4) CH2O
Answer: (1) CaCO3  

12. Which formula represents a nonpolar molecule?

  • (1) HCl
  • (2) H2O
  • (3) NH3
  • (4) CF4
Answer: (4) CF4 

13. When a lithium atom forms an Li+ ion, the lithium atom

  • (1) gains a proton
  • (2) gains an electron
  • (3) loses a proton
  • (4) loses an electron
Answer: (4) loses an electron 

14. Which Lewis electron-dot diagram represents a boron atom in the ground state?

Answer: (2)  

15. A sample is prepared by completely dissolving 10.0 grams of NaCl in 1.0 liter of H2O. Which classification best describes this sample?

  • (1) homogeneous compound
  • (2) homogeneous mixture
  • (3) heterogeneous compound
  • (4) heterogeneous mixture
Answer: (2) homogeneous mixture 

16. Which form of energy is converted to thermal energy when propane burns in air?

  • (1) electromagnetic
  • (2) nuclear
  • (3) electrical
  • (4) chemical
Answer: (4) chemical 

17. Which physical changes are endothermic?

  • (1) melting and freezing
  • (2) melting and evaporating
  • (3) condensation and sublimation
  • (4) condensation and deposition
Answer: (2) melting and evaporating 

18. Which transfer of energy occurs when ice cubes are placed in water that has a temperature of 45°C?

  • (1) Chemical energy is transferred from the ice to the water.
  • (2) Chemical energy is transferred from the water to the ice.
  • (3) Thermal energy is transferred from the ice to the water.
  • (4) Thermal energy is transferred from the water to the ice.
Answer: (4) Thermal energy is transferred from the water to the ice. 

19. At STP, 4 liters of O2 contains the same total number of molecules as

  • (1) 1 L of NH3
  • (2) 2 L of Cl2
  • (3) 8 L of He
  • (4) 4 L of CO2
Answer: (4) 4 L of CO2 

20. What is the total number of electron pairs that are shared between the two carbon atoms in a molecule of ethyne?

  • (1) 1
  • (2) 2
  • (3) 3
  • (4) 4
Answer: (3) 3 

21. Which pair of compounds are isomers?

  • (1) NO2 and N2O4
  • (2) P2O5 and P4O10
  • (3) HCOOH and CH3COOH
  • (4) CH3OCH3 and C2H5OH
Answer: (4) CH3OCH3 and C2H5OH 

22. Which organic compound is unsaturated?

  • (1) 2-methylbutane
  • (2) 2-chloropropane
  • (3) 2-hexanol
  • (4) 2-pentene
Answer: (4) 2-pentene 

23. Which change in oxidation number indicates oxidation?

  • (1) –1 to +2
  • (2) –1 to –2
  • (3) +2 to –3
  • (4) +3 to +2
Answer: (1) –1 to +2 

24. Given the redox reaction:

Cr3+ + Al → Cr + Al3+

As the reaction takes place, there is a transfer of

  • (1) electrons from Al to Cr 3+
  • (2) electrons from Cr3+ to Al
  • (3) protons from Al to Cr 3+
  • (4) protons from Cr3+ to Al
Answer: (1) electrons from Al to Cr 3+ 

25. The compound HNO3 can be described as an

  • (1) Arrhenius acid and an electrolyte
  • (2) Arrhenius acid and a nonelectrolyte
  • (3) Arrhenius base and an electrolyte
  • (4) Arrhenius base and a nonelectrolyte
Answer: (1) Arrhenius acid and an electrolyte 

26. According to Reference Table M, what is the color of the indicator methyl orange in a solution that has a pH of 2?

  • (1) blue
  • (2) yellow
  • (3) orange
  • (4) red
Answer: (4) red 

27. Given the reaction:

NH3 + HCl → NH4Cl

In this reaction, ammonia molecules (NH3) act as a base because they

  • (1) accept hydrogen ions (H+)
  • (2) accept hydroxide ions (OH–)
  • (3) donate hydrogen ions (H+)
  • (4) donate hydroxide ions (OH–)
Answer: (1) accept hydrogen ions (H+) 

28. Which reaction is an example of natural transmutation?

Answer: (1)  

29. Which statement best describes gamma radiation?

  • (1) It has a mass of 1 and a charge of 1.
  • (2) It has a mass of 0 and a charge of –1.
  • (3) It has a mass of 0 and a charge of 0.
  • (4) It has a mass of 4 and a charge of +2.
Answer: (3) It has a mass of 0 and a charge of 0. 

30. Which change takes place in a nuclear fusion reaction?

  • (1) Matter is converted to energy.
  • (2) Energy is converted to matter.
  • (3) Ionic bonds are converted to covalent bonds.
  • (4) Covalent bonds are converted to ionic bonds.
Answer: (1) Matter is converted to energy. 

Download Earth Science January 2005 Question Answers

 Earth Science Examination QuestionDownload Earth Science January 2005 Question
 Download Earth Science January 2005 Question Answers KeysScoring Key and Rating Guidea

See also: 

0 comments… add one

Leave a Comment