Earth Science January 1999

Earth Science January 1999 Questions Answers Keys.

The University of the State of New York
REGENTS HIGH SCHOOL. EXAMINATION
THREE-YEAR SEQUENCE FOR HIGH SCHOOL MATHEMATICS
COURSE I
Thursday January 28, 1999 — 9:15 to 12:15 p.m., only

Answers 30 question from this part. Each correct answer will receive 2 credits. No partial credit will be allowed. Write your answers in the spaces provided on the separate answer sheet.Where applicable, answers may’ be left in terms of π or in radical form.

1. A basketball player made 15 foul shots, which is 75% of the total number the player attempted. How many foul shots did this player attempt?

Answer: 20 

2. Solve for x: 4(3x — 5) = 5(2x + 4)

Answer: 20 

3. The accompanying histogram shows the height distribution for students in a high school mathematics class. What is the total number of students in the class?

Answer: 26 

4. In the formula z = xy2. find z if x = 4 and y = —3.

Answer: 36 

5. The scores 12, 14, 16, and x have a mean of 15. Find the value of x.

Answer: 18 

6. The circumference of a circle is 128π. What is the radius of the circle?

Answer: 64 

7. Solve for x in terms of p and a: 2x + a = p

Answer:  

8. Solve the following system of equations for x:

3x + y = 17
2x — y = —12

Answer: 1 

9. Factor: 9x2—25

Answer: (3x + 5) (3x – 5) 

10. If two supplementary angles are in the ratio 8:1, how many degrees are in the measure of the smaller angle?

Answer: 20 
Answer: 19 

12. If the length of the hypotenuse of a right triangle is 17 and the length of one leg is 8, what is the length of the other leg?

Answer: 15 

13. From 9x2 — 8x + 6, subtract 7x2 — 2x + 6.

Answer: 2x2 – 6x 

Directions: For each question chosen, write on the separate answer sheet the numeral preceding the word or expression that best completes the statement or answers the question.

14. The length of each side of a regular hexagon is represented by 3x + 4. Which expression represents the perimeter of the hexagon?

  • (1) 3x + 10
  • (2) 3x + 24
  • (3) 18x + 4
  • (4) 18x + 24
Answer: (4) 18x + 24 

15. The product of 3x4 and 2x4 is

  • (1) 5x4
  • (2) 5x8
  • (3) 6x4
  • (4) 6x8
Answer: (4) 6x8 

16. In the equation 0.03x – 0.1 = 2.6, what is the value of x?

  • (1) 9
  • (2) 90
  • (3) 120
  • (4) 130
Answer: (2) 90 

17. If x is a member of the set of integers, the solution set of -4 <x ≤ 1 is

  • (1) {—4,—3,—2,0}
  • (2) {—4,—3,-2,0,1
  • (3) {—3,—2,—1,0,1)
  • (4) {—3,—2,0)
Answer: (3) {—3,—2,—1,0,1) 

18. Which expression is equivalent to the expression (2x + 4)(x—6)?

  • (1) 2x2—24
  • (2) 2x2—8x—24
  • (3) x2—4x-12
  • (4) 2x2+4x—24
Answer: (2) 2x2—8x—24 
  • (1) 6x2—3x
  • (2) 25x2— 10x
  • (3) 6x2—3x+ 1
  • (4) 25x2— 10x + 1
Answer: (3) 6x2—3x+ 1 

20. If the length of a rectangle is 5√4 and the width is 2√1, what is the area of the rectangle?

  • (1) 1√6
  • (2) 7√6
  • (3) 7√5
  • (4) 10√5`
Answer: (1) 1√6 

21. Which letter does not have a line of symmetry?

  • (1) S
  • (2) O
  • (3) X
  • (4) H
Answer: (1) S 
  • (1) —2
  • (2) 2
  • (3) —14
  • (4) 14
Answer: (4) 14 

23. If 0.000063 is expressed in the form 6.3 x 10n, what is the value of n?

  • (1) 5
  • (2) —5
  • (3) —4
  • (4) 4
Answer: (2) —5 

24. Which statement is true when p is false and q is true?

  • (1) p ↔ q
  • (2) q → p
  • (3) p ∧ q
  • (4) ∼p ∨ q
Answer: (4) ∼p ∨ q 

25. What is the positive value of x in the equation

x2—x—6 = 0?

  • (1) 1
  • (2) 2
  • (3) 3
  • (4) 6
Answer: (3) 3 

What is the area of the trapezoid?

  • (1) 440
  • (2) 228
  • (3) 220
  • (4) 180
Answer: (3) 220 

27. If y varies directly as x and y = 8 when x = 3, what is the value of y when x = 9?

Answer: (4)  

28. The area of a square is represented by 36x2 Which expression represents the length of each side of the square?

  • (1) 6x
  • (2) 9x
  • (3) 6x2
  • (4) 9x2
Answer: (1) 6x 

29. What is the converse of the statement “If you used too much milk, then your cereal is soggy”?

  • (1) If your cereal is soggy, then you did not use too much milk.
  • (2) If you did not use too much milk, then your cereal is not soggy.
  • (3) If your cereal is not soggy, then you did not use too much milk.
  • (4) If your cereal is soggy, then you used too much milk.
Answer: (4) If your cereal is soggy, then you used too much milk. 
Answer: (3)  

Download Earth Science January 1999 Question Answers

 Earth Science Examination QuestionDownload Earth Science January 1999 Question
 Download Earth Science January 1999 Question Answers KeysScoring Key and Rating Guidea

See also: 

0 comments… add one

Leave a Comment