Earth Science August 2017

Earth Science August 2017 Questions Answers Keys.

The University of the State of New York
Regents high school examination
Physical setting
Earth science
Thursday, August 17, 2017 — 8:30 to 11:30 a.m., only

Directions (1–35): For each statement or question, choose the word or expression that, of those given, best completes the statement or answers the question. Some questions may require the use of the 2011 Edition Reference Tables for Physical Setting/Earth Science. Record your answers on your separate answer sheet.

1. In which sequence are the celestial objects correctly listed in order from the smallest mass to the largest mass?

  • (1) Saturn, solar system, Milky Way, universe
  • (2) Saturn, universe, Milky Way, solar system
  • (3) Milky Way, Saturn, solar system, universe
  • (4) Milky Way, universe, solar system, Saturn
Answer: (1) Saturn, solar system, Milky Way, universe 

2. The red shift of light from distant galaxies provides evidence that these galaxies are

  • (1) decreasing in size
  • (2) increasing in size
  • (3) decreasing in distance from Earth
  • (4) increasing in distance from Earth
Answer: (4) increasing in distance from Earth 

3. The best evidence of Earth’s rotation is provided by the

  • (1) Foucault pendulum and global warming
  • (2) Foucault pendulum and Coriolis effect
  • (3) Moon phases and global warming
  • (4) Moon phases and Coriolis effect
Answer: (2) Foucault pendulum and Coriolis effect 

4. Which sphere of Earth covers approximately 70% of Earth’s surface?

  • (1) atmosphere
  • (2) lithosphere
  • (3) hydrosphere
  • (4) asthenosphere
Answer: (3) hydrosphere 

5. Some of the constellations that are visible to New York State observers at midnight in December are different from the constellations that are visible at midnight in June because

  • (1) constellations rotate on an axis
  • (2) constellations revolve around Earth
  • (3) Earth rotates on its axis
  • (4) Earth revolves around the Sun
Answer: (4) Earth revolves around the Sun 

6. The diagram below represents Earth and the Moon as viewed from above the North Pole. Points A, B, C, and D are locations on Earth’s surface.

According to the diagram, where will high ocean tides and low ocean tides most likely be located?

  • (1) high tides at A and B; low tides at C and D
  • (2) high tides at B and D; low tides at A and C
  • (3) high tides at A and C; low tides at B and D
  • (4) high tides at C and D; low tides at A and B
Answer: (2) high tides at B and D; low tides at A and C 

7. Urbanization affects the amount of vegetation and runoff in an area by

  • (1) decreasing vegetation and decreasing runoff
  • (2) decreasing vegetation and increasing runoff
  • (3) increasing vegetation and decreasing runoff
  • (4) increasing vegetation and increasing runoff
Answer: (2) decreasing vegetation and increasing runoff 

8. A severe thunderstorm warning was issued on a warm summer afternoon. Which present weather symbol represents the dangerous solid form of precipitation that is commonly associated with some of these severe thunderstorms?

Answer: (3)  

9. The station model below represents the weather conditions for a location in New York State.

The barometric trend for the past three hours at this location indicates a steady increase of

  • (1) 0.2 mb
  • (2) 2.0 mb
  • (3) 0.002 mb
  • (4) 0.02 mb
Answer: (1) 0.2 mb 

10. Which New York State location is most often affected by lake-effect snow storms caused by winds blowing over Lake Ontario?

  • (1) Jamestown
  • (2) Plattsburgh
  • (3) Oswego
  • (4) Riverhead
Answer: (3) Oswego 

11. Which type of air mass would most likely form over the Pacifi c Ocean north of the Aleutian Trench?

  • (1) mP
  • (2) mT
  • (3) cP
  • (4) cT
Answer: (1) mP 

12. Mount Kilimanjaro is located in eastern Africa at 3° S. Which climate factor best explains the presence of permanent snow on its peak?

  • (1) latitude
  • (2) elevation
  • (3) prevailing winds
  • (4) ocean currents
Answer: (2) elevation 

13. In which portion of the electromagnetic spectrum is the maximum intensity of Earth’s outgoing radiation?

  • (1) visible light
  • (2) gamma rays
  • (3) infrared
  • (4) ultraviolet
Answer: (3) infrared 

14. A solar water heater contains fl uid-fi lled tubing that absorbs sunlight energy on its outside surface. Which tubing exterior will best absorb insolation?

  • (1) dark-colored and rough
  • (2) dark-colored and smooth
  • (3) light-colored and rough
  • (4) light-colored and smooth
Answer: (1) dark-colored and rough 

15. Equal masses of granite, iron, copper, and lead are placed in sunlight. Based on specifi c heat, which material will warm up the fastest?

  • (1) granite
  • (2) iron
  • (3) copper
  • (4) lead
Answer: (4) lead 

16. During explosive volcanic eruptions, large amounts of ash entering Earth’s atmosphere often rise to an altitude of 20 kilometers. What is the most likely effect of this ash cloud?

  • (1) a decrease in the insolation reaching Earth’s surface
  • (2) a decrease in the thickness of Earth’s stratosphere layer
  • (3) an increase in the insolation reaching Earth’s surface
  • (4) an increase in the thickness of Earth’s stratosphere layer
Answer: (1) a decrease in the insolation reaching Earth’s surface 

17. The map below shows some tectonic plate boundaries near South America and Africa. Letters A, B, C, and D represent locations on Earth’s surface.

Which location most likely has the youngest bedrock?

  • (1) A
  • (2) B
  • (3) C
  • (4) D
Answer: (3)  C 

18. Compared to the average density and composition of oceanic crust, continental crust is

  • (1) less dense and more felsic
  • (2) less dense and more mafic
  • (3) more dense and more felsic
  • (4) more dense and more mafic
Answer: (1) less dense and more felsic 

19. The Hawaiian Islands were formed as a result of

  • (1) lava fl owing over Earth’s surface where two tectonic plates move apart
  • (2) an oceanic plate moving over a mantle hot spot
  • (3) two oceanic plates colliding to form an island arc
  • (4) tectonic plates sliding past each other
Answer: (2) an oceanic plate moving over a mantle hot spot 

20. The block diagram below represents the underlying bedrock structure of a landscape region.

Which diagram represents the most likely stream drainage pattern on the surface of this landscape?

Answer: (4)  

21. Which characteristics identify mountain landscape regions?

  • (1) steep slopes with deformed bedrock
  • (2) steep slopes with horizontal bedrock
  • (3) gentle slopes with deformed bedrock
  • (4) gentle slopes with horizontal bedrock
Answer: (1) steep slopes with deformed bedrock 

22. Which agent of erosion causes the sandblasting of bedrock?

  • (1) glaciers
  • (2) wind
  • (3) running water
  • (4) wave action
Answer: (2) wind 

23. The photograph below shows wire netting installed over a steep rock outcrop.

This wire netting has been installed to prevent loss of property or life resulting from

  • (1) crosscutting and downwarping
  • (2) folding and faulting
  • (3) weathering and erosion
  • (4) high winds and fl ooding
Answer: (3) weathering and erosion 

24. Which two minerals are commercial sources of iron?

  • (1) galena and graphite
  • (2) muscovite mica and biotite mica
  • (3) garnet and fl uorite
  • (4) hematite and magnetite
Answer: (4) hematite and magnetite 

25. Which mineral can be found in the rocks phyllite, sandstone, and granite?

  • (1) quartz
  • (2) pyroxene
  • (3) gypsum
  • (4) calcite
Answer: (1) quartz 

26. Which diagram best represents Earth’s axis position relative to Earth’s orbital plane?

Answer: (2)  

27. In which cross section do the arrows represent the most probable direction of air movement over land and water surfaces at an ocean coast on a hot, sunny, summer afternoon?

Answer: (4)  

28. The table below shows the average diameter and falling velocity of fi ve types of precipitation. The data for moderate rain have been left blank.

What are the probable values for the average diameter and falling velocity of the raindrops found in moderate rain?

  • (1) average diameter = 1.20 mm falling velocity = 4.6 m/sec
  • (2) average diameter = 1.20 mm falling velocity = 5.7 m/sec
  • (3) average diameter = 1.60 mm falling velocity = 4.6 m/sec
  • (4) average diameter = 1.60 mm falling velocity = 5.7 m/sec
Answer: (4) average diameter = 1.60 mm falling velocity = 5.7 m/sec 

29. Which New York State index fossil is classifi ed as a coral?

Answer: (1)  

30. The map below shows the weak trade winds and strong equatorial countercurrent in the Pacifi c Ocean during El Niño conditions. This causes warm surface ocean water to migrate eastward, lowering the atmospheric pressure above this warm water

What are the most likely changes to atmospheric temperature and precipitation along the west coast of South America during El Niño conditions?

  • (1) lower temperatures and lower amounts of precipitation
  • (2) lower temperatures and higher amounts of precipitation
  • (3) higher temperatures and lower amounts of precipitation
  • (4) higher temperatures and higher amounts of precipitation
Answer: (4) higher temperatures and higher amounts of precipitation 

Download Earth Science August 2017 Question Answers

 Earth Science Examination QuestionDownload Earth Science January 2018 Question
 Scoring Key and Rating GuideDownload Earth Science January 2018 Question Answers Keys

See also: 

0 comments… add one

Leave a Comment