Earth Science August 2005

Earth Science August 2005 Questions Answers Keys.

The University of the State of New York
REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION
PHYSICAL SETTING
CHEMISTRY
Tuesday, August 16, 2005 — 12:30 to 3:30 p.m., only

Directions : For each statement or question, write on the separate answer sheet the number of the word or expression that, of those given, best completes the statement or answers the question. Some questions may require the use of the Reference Tables for Physical Setting/Chemistry.

1. Which subatomic particle has a negative charge?

  • (1) proton
  • (2) electron
  • (3) neutron
  • (4) positron
Answer: (2) electron 

2. Which statement best describes the nucleus of an aluminum atom?

  • (1) It has a charge of +13 and is surrounded by a total of 10 electrons.
  • (2) It has a charge of +13 and is surrounded by a total of 13 electrons.
  • (3) It has a charge of –13 and is surrounded by a total of 10 electrons.
  • (4) It has a charge of –13 and is surrounded by a total of 13 electrons.
Answer: (2) It has a charge of +13 and is surrounded by a total of 13 electrons. 

3. The atomic mass of an element is the weighted average of the

  • (1) number of protons in the isotopes of that element
  • (2) number of neutrons in the isotopes of that element
  • (3) atomic numbers of the naturally occurring isotopes of that element
  • (4) atomic masses of the naturally occurring isotopes of that element
Answer: (4) atomic masses of the naturally occurring isotopes of that element 

4. In which pair do the particles have approximately the same mass?

  • (1) proton and electron
  • (2) proton and neutron
  • (3) neutron and electron
  • (4) neutron and beta particle
Answer: (2) proton and neutron 

5. Two different samples decompose when heated. Only one of the samples is soluble in water. Based on this information, these two samples are

  • (1) both the same element
  • (2) two different elements
  • (3) both the same compound
  • (4) two different compounds
Answer: (4) two different compounds 

6. The elements located in the lower left corner of the Periodic Table are classified as

  • (1) metals
  • (2) nonmetals
  • (3) metalloids
  • (4) noble gases
Answer: (1) metals  

7. Which of these elements has the lowest melting point?

  • (1) Li
  • (2) Na
  • (3) K
  • (4) Rb
Answer: (4) Rb 

8. Which list consists of elements that have the most similar chemical properties?

  • (1) Mg, Al, and Si
  • (2) Mg, Ca, and Ba
  • (3) K, Al, and Ni
  • (4) K, Ca, and Ga
Answer: (2) Mg, Ca, and Ba 

9. The correct chemical formula for iron(II) sulfide is

  • (1) FeS
  • (2) Fe2S3
  • (3) FeSO4
  • (4) Fe2(SO4) 3
Answer: (1) FeS 

10. Which list consists of types of chemical formulas?

  • (1) atoms, ions, molecules
  • (2) metals, nonmetals, metalloids
  • (3) empirical, molecular, structural
  • (4) synthesis, decomposition, neutralization
Answer: (3) empirical, molecular, structural 

11. Which type of bonding is found in all molecular substances?

  • (1) covalent bonding
  • (2) hydrogen bonding
  • (3) ionic bonding
  • (4) metallic bonding
Answer: (1) covalent bonding  

12. An aqueous solution of sodium chloride is best classified as a

  • (1) homogeneous compound
  • (2) homogeneous mixture
  • (3) heterogeneous compound
  • (4) heterogeneous mixture
Answer: (2) homogeneous mixture 

13. What is the total number of electrons shared in a double covalent bond between two atoms?

  • (1) 1
  • (2) 2
  • (3) 8
  • (4) 4
Answer: (4) 4 

14. Which formula represents a nonpolar molecule?

  • (1) H2S
  • (2) HCl
  • (3) CH4
  • (4) NH3
Answer: (3) CH4 

15. What occurs when an atom loses an electron?

  • (1) The atom’s radius decreases and the atom becomes a negative ion.
  • (2) The atom’s radius decreases and the atom becomes a positive ion.
  • (3) The atom’s radius increases and the atom becomes a negative ion.
  • (4) The atom’s radius increases and the atom becomes a positive ion.
Answer: (2) The atom’s radius decreases and the atom becomes a positive ion. 

16. Two samples of gold that have different temperatures are placed in contact with one another. Heat will flow spontaneously from a sample of gold at 60°C to a sample of gold that has a temperature of

  • (1) 50°C
  • (2) 60°C
  • (3) 70°C
  • (4) 80°C
Answer: (1) 50°C  

17. Under which conditions of temperature and pressure would helium behave most like an ideal gas?

  • (1) 50 K and 20 kPa
  • (2) 50 K and 600 kPa
  • (3) 750 K and 20 kPa
  • (4) 750 K and 600 kPa
Answer: (3) 750 K and 20 kPa 

18. A sample of oxygen gas is sealed in container X. A sample of hydrogen gas is sealed in container Z. Both samples have the same volume, temperature, and pressure. Which statement is true?

  • (1) Container X contains more gas molecules than container Z.
  • (2) Container X contains fewer gas molecules than container Z.
  • (3) Containers X and Z both contain the same number of gas molecules.
  • (4) Containers X and Z both contain the same mass of gas.
Answer: (3) Containers X and Z both contain the same number of gas molecules. 

19. Which formula represents an unsaturated hydrocarbon?

Answer: (2)  

20. Given the formula:

What is the IUPAC name of this compound?

  • (1) 2-pentene
  • (2) 2-pentyne
  • (3) 2-butene
  • (4) 2-butyne
Answer: (1) 2-pentene  

21. Given the reaction system in a closed container at equilibrium and at a temperature of 298 K:

N2O4(g) 2NO2(g)

The measurable quantities of the gases at equilibrium must be

  • (1) decreasing
  • (2) increasing
  • (3) equal
  • (4) constant
Answer: (4) constant 

22. Atoms of which element can bond with each other to form ring and chain structures in compounds?

  • (1) C
  • (2) Ca
  • (3) H
  • (4) Na
Answer: (1) C 

23. In a voltaic cell, chemical energy is converted to

  • (1) electrical energy, spontaneously
  • (2) electrical energy, nonspontaneously
  • (3) nuclear energy, spontaneously
  • (4) nuclear energy, nonspontaneously
Answer: (1) electrical energy, spontaneously 

24. In each of the four beakers shown below, a 2.0-centimeter strip of magnesium ribbon reacts with 100 milliliters of HCl(aq) under the conditions shown.

In which beaker will the reaction occur at the fastest rate?

  • (1) A
  • (2) B
  • (3) C
  • (4) D
Answer: (4) D 

25. Which aqueous solution is the best conductor of an electrical current?

  • (1) 0.01 M CH3OH
  • (2) 0.01 M KOH
  • (3) 0.1 M CH3OH
  • (4) 0.1 M KOH
Answer: (4) 0.1 M KOH 

26. A hydrogen ion, H+, in aqueous solution may also be written as

  • (1) H2O
  • (2) H2O2
  • (3) H3O+
  • (4) OH–
Answer: (3) H3O+ 

27. One acid-base theory states that an acid is

  • (1) an electron donor
  • (2) a neutron donor
  • (3) an H+ donor
  • (4) an OH– donor
Answer: (3) an H+ donor 

28. Which isotope will spontaneously decay and emit particles with a charge of +2?

  • (1) 53Fe
  • (2) 137Cs
  • (3) 198Au
  • (4) 220Fr
Answer: (4) 220Fr 

29. Radioactive cobalt-60 is used in radiation therapy treatment. Cobalt-60 undergoes beta decay. This type of nuclear reaction is called

  • (1) natural transmutation
  • (2) artificial transmutation
  • (3) nuclear fusion
  • (4) nuclear fission
Answer: (1) natural transmutation 

Note that question 30 has only three choices.

30. Given the balanced ionic equation:

2Al(s) + 3Cu2+(aq) → 2Al3+(aq) + 3Cu(s)

Compared to the total charge of the reactants, the total charge of the products is

  • (1) less
  • (2) greater
  • (3) the same
Answer: (1) less 

Download Earth Science August 2005 Question Answers

 Earth Science Examination QuestionDownload Earth Science August 2005 Question
 Download Earth Science August 2005 Question Answers KeysScoring Key and Rating Guidea

See also: 

0 comments… add one

Leave a Comment