Earth Science August 2001

Earth Science August 2001 Questions Answers Keys.

The University of the State of New York
REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION
CHEMISTRY
Thursday, August 16, 2001 — 12:30 to 3:30 p.m., only

Directions : For each statement or question, select the word or expression that, of those given, best completes the statement or answers the question. Record your answer on the separate answer sheet in accordance with the directions on the front page of this booklet.

1. Which substance is a binary compound?

  • (1) barium
  • (2) beryllium
  • (3) carbon dioxide
  • (4) calcium hydroxide
Answer: (3) carbon dioxide 

2. The temperature of a sample of nitrogen gas is a measure of the molecules’ average

  • (1) activation energy
  • (2) potential energy
  • (3) kinetic energy
  • (4) ionization energy
Answer: (3) kinetic energy 

3. Which phase change is endothermic?

  • (1) H2O() → H2O(g)
  • (2) I2(g) → I2(s)
  • (3) Hg() → Hg(s)
  • (4) H2S(g) → H2S()
Answer: (1) H2O() → H2O(g)  

4. Standard temperature and pressure are

  • (1) 0°C and 1 mmHg
  • (2) 0°C and 760 mmHg
  • (3) 273°C and 1 mmHg
  • (4) 273°C and 760 mmHg
Answer: (2) 0°C and 760 mmHg 

5. The pressure on a 200-milliliter sample of CO2(g) at constant temperature is increased from 600 torr to 1,200 torr. What is the new volume of the gas?

  • (1) 100 mL
  • (2) 300 mL
  • (3) 400 mL
  • (4) 600 mL
Answer: (1) 100 mL

6. What are the characteristics of a neutron?

  • (1) It has no charge and no mass.
  • (2) It has no charge and a mass of 1 amu.
  • (3) It has a charge of +1 and no mass.
  • (4) It has a charge of +1 and a mass of 1 amu.
Answer: (2) It has no charge and a mass of 1 amu. 

7. Which principal energy level can hold a maximum of eight electrons?

  • (1) 1
  • (2) 2
  • (3) 3
  • (4) 4
Answer: (2) 2 

8. Which electron-dot symbol represents an atom of argon in the ground state?

Answer: (4)  

9. What is the structure of a krypton-85 atom?

  • (1) 49 electrons, 49 protons, and 85 neutrons
  • (2) 49 electrons, 49 protons, and 49 neutrons
  • (3) 36 electrons, 36 protons, and 85 neutrons
  • (4) 36 electrons, 36 protons, and 49 neutrons
Answer: (4) 36 electrons, 36 protons, and 49 neutrons 

10. An electron will emit energy in quanta when its energy state changes from 4p to

  • (1) 5s
  • (2) 5p
  • (3) 3s
  • (4) 6p
Answer: (3) 3s 

11. The half-life of 131I is 8.07 days. What fraction of a sample of 131I remains after 24.21 days?

Answer: (3)  
  • (1) an alpha particle
  • (2) a beta particle
  • (3) a proton
  • (4) a neutron
Answer: (1) an alpha particle 

13. Which equation is correctly balanced?

  • (1) H2 + O2 → H2O
  • (2) Ca + Cl2 → CaCl
  • (3) 2H2 + O2 → 2H2O
  • (4) Ca + Cl2 → Ca2Cl
Answer: (3) 2H2 + O2 → 2H2O 

14. If the electronegativity difference between the elements in compound NaX is 2.0, what is element X?

  • (1) bromine
  • (2) chlorine
  • (3) fluorine
  • (4) oxygen
Answer: (1) bromine 

15. The name of the compound KClO2 is potassium

  • (1) hypochlorite
  • (2) chlorite
  • (3) chlorate
  • (4) perchlorate
Answer: (2) chlorite 

16. The primary forces of attraction between water molecules in H2O() are

  • (1) ionic bonds
  • (2) hydrogen bonds
  • (3) molecule-ion attractions
  • (4) van der Waals forces
Answer: (2) hydrogen bonds 

17. Which structural formula represents a dipole?

Answer: (1)  

18. Which type of solid is silicon carbide (SiC)?

  • (1) ionic
  • (2) molecular
  • (3) network
  • (4) metallic
Answer: (3) network 

19. Which type of bond exists between an atom of carbon and an atom of fluorine?

  • (1) ionic
  • (2) metallic
  • (3) polar covalent
  • (4) nonpolar covalent
Answer: (3) polar covalent 

20. Which of these elements has an atom with the most stable outer electron configuration?

  • (1) Ne
  • (2) Cl
  • (3) Ca
  • (4) Na
Answer: (1) Ne 

21. Which Group 16 element has only unstable isotopes?

  • (1) Po
  • (2) Te
  • (3) Se
  • (4) S
Answer: (1) Po 

22. Which group contains a metalloid?

  • (1) 1
  • (2) 11
  • (3) 15
  • (4) 18
Answer: (3) 15 

23. Which element has properties most like those of magnesium?

  • (1) calcium
  • (2) cesium
  • (3) potassium
  • (4) sodium
Answer: (1) calcium  

24. Which compound forms a green aqueous solution?

  • (1) RbCl
  • (2) CaCl2
  • (3) NiCl2
  • (4) ZnCl2
Answer: (3) NiCl2 

25. As the elements of Group 16 are considered in order from top to bottom, the covalent radius of each successive element increases. This increase is primarily due to an increase in

  • (1) atomic number
  • (2) mass number
  • (3) the number of protons occupying the nucleus
  • (4) the number of occupied principal energy levels
Answer: (4) the number of occupied principal energy levels 

26. What is the total number of moles of solute in 250 milliliters of a 1.0 M solution of NaCl?

  • (1) 1.0 mole
  • (2) 0.25 mole
  • (3) 0.50 mole
  • (4) 42 moles
Answer: (2) 0.25 mole 

27. The percent by mass of carbon in HC2H3O2 is equal to

Answer: (2)  

28. Given the reaction:

4NH3 + 5O2 → 4NO + 6H2O

What is the total number of moles of NO produced when 1.0 mole of O2 is completely consumed?

  • (1) 1.0 mole
  • (2) 1.2 moles
  • (3) 0.80 mole
  • (4) 4.0 moles
Answer: (3) 0.80 mole 

29. Given the reaction:

2C8H18(g) + 25O2(g) → 16CO2(g) + 18H2O(g)

What volume of C8H18(g) will completely react to produce exactly 36 liters of H2O(g)?

  • (1) 27 L
  • (2) 2.0 L
  • (3) 36 L
  • (4) 4.0 L
Answer: (4) 4.0 L 

30. What is the total volume occupied by 132 grams of CO2(g) at STP?

  • (1) 22.4 L
  • (2) 33.6 L
  • (3) 44.8 L
  • (4) 67.2 L
Answer: (4) 67.2 L 

Download Earth Science August 2001 Question Answers

 Earth Science Examination QuestionDownload Earth Science August 2001 Question
 Download Earth Science August 2001 Question Answers KeysScoring Key and Rating Guidea

See also: 

0 comments… add one

Leave a Comment