Earth Science August 1998

Earth Science  August 1998 Questions Answers Keys.

The University of the State of New York
REGENTS HIGH SCHOOL EXAMINATION
CHEMISTRY
Thursday, August 13, 1998 – 12:30 to 3:30 p.m., only

10. Which nuclear equation represents beta decay?

Answer: (3)  

11. What is the total number of sublevels in the fourth principal energy level?

  • (1) 1
  • (2) 2
  • (3) 3
  • (4) 4
Answer: (4) 4 

12. Which atom in the ground state has only one unpaired electron in its valence shell?

  • (1) aluminum
  • (2) silicon
  • (3) phosphorus
  • (4) sulfur
Answer: (1)  

13. Which electron dot symbol represents the atom in Period 4 with the highest first ionization energy?

Answer: (4)  

14. Which of these elements in Period 3 has the least tendency to attract electrons?

  • (1) Mg
  • (2) Al
  • (3) S
  • (4) Cl
Answer: (1) Mg 

15. Which terms describe a substance that has a low melting point and poor electrical conductivity?

  • (1) covalent and metallic
  • (2) covalent and molecular
  • (3) ionic and molecular
  • (4) ionic and metallic
Answer: (2) covalent and molecular 

16. Which chemical formula is both an empirical formula and a molecular formula?

  • (1) CH4
  • (2) C2H6
  • (3) CH3COOH
  • (4) CH3CH2COOCH3
Answer: (1) CH4 

17. How many grams of sodium are represented by the symbol Na?

  • (1) 1.0 g of Na
  • (2) 10. g of Na
  • (3) 11 g of Na
  • (4) 23 g of Na
Answer: (4) 23 g of Na 

18. The shape and bonding in a diatomic bromine molecule are best described as

  • (1) symmetrical and polar
  • (2) symmetrical and nonpolar
  • (3) asymmetrical and polar
  • (4) asymmetrical and nonpolar
Answer: (2) symmetrical and nonpolar 

19. What is the total number of moles of hydrogen atoms contained in 1 mole of (NH4)2C2O4?

  • (1) 6
  • (2) 2
  • (3) 8
  • (4) 4
Answer: (3) 8 

20. Which element at STP is a poor conductor of electricity and has a relatively high electronegativity?

  • (1) Cu
  • (2) S
  • (3) Mg
  • (4) Fe
Answer: (2) S 

21. The element arsenic (As) has the properties of

  • (1) metals, only
  • (2) nonmetals, only
  • (3) both metals and nonmetals
  • (4) neither metals nor nonmetals
Answer: (3) both metals and nonmetals 

22. The elements calcium and strontium have similar chemical properties because they both have the same

  • (1) atomic number
  • (2) mass number
  • (3) number of valence electrons
  • (4) number of completely filled sublevels
Answer: (3) number of valence electrons 

23. Which element is malleable and ductile?

  • (1) s
  • (2) Si
  • (3) Ge
  • (4) Au
Answer: (4) Au 

24. Which gas is monatomic at STP?

  • (1) nitrogen
  • (2) neon
  • (3) fluorine
  • (4) chlorine
Answer: (2) neon 

Download Earth Science August 1998 Question Answers

 Earth Science Examination QuestionDownload Earth Science August 1998 Question
 Download Earth Science August 1998 Question Answers KeysScoring Key and Rating Guidea

See also: 

0 comments… add one

Leave a Comment