Regents Prep Coordinate Geometry

Regents Prep Coordinate Geometry Test Question Answers: The following Coordinate Geometry Test is for better Regents exam preparation and reference purpose only.

Regents Prep Coordinate Geometry

1.) If the points A( -1, 1) and B(1,2) lie on a line m, what is the slope of line m?

  • (A) 1
  • (B) 2
  • (C) 1/2
  • (D) 2/1
 Answer: (C)  (Tips: m=y2-y1/x2-x1When two points (x1, x2), (y1, y2) are given and the equation contains these two points, the first step is to find the slope of the line

2. What is the slope of a line perpendicular to the line y= -2x+3?

  • (A) 2
  • (B) -2
  • (C) 1/2
  • (D) -1/2
 Answer: (C) 

3.) The slope of line segment JD is 1/4 , J has coordinates (10, – 4) and D has coordinates (6,y). What is the value of y?

  • (A) 2
  • (B) -2
  • (C) 1/2
  • (D) -1/2
 Answer: (C)  (Tips: m=y2-y1/x2-x1 here m=1/4

4.) Square LMNO is shown in the accompanying diagram. What are the coordinates of the midpoint of diagonal LN?

Regents Prep Coordinate Geometry Question 4

 Answer: (D) TIPS: (Distance and Midpoint Formulae. where d is the distance between the two points and x1,x2,y1,y2represent points arranged as (x1, y1) and (x2, y2)

5. The endpoints of CD are C( – 2, – 4) and D (6,2). What are the coordinates of the midpoint of CD?

  • (A) (2,3)
  • (B) (2, -1)
  • (C) (4,-2)
  • (D) (4,3)
 Answer: (B)

6. If the endpoints of AB are A(-4,5) and B(2,-5), what is the length of AB?

  • (A) √23
  • (B) 2√34
  • (C) 2√44
  • (D) 4√22
 Answer: (B) . Tips: d=√(x2-x1)+(y2-y1) 

7.)If line m has a slope of -(2/3) , what is the slope of a line parallel to line m?

  • (A) -(3/2)
  • (B) 3/2
  • (C) -(2/3)
  • (D) 2/3
 Answer: (C) .  

8) In the diagram, GH is the midsegment of trapezoid JKLM. If KL = 6 and GH = 10, what is the length of JM?

  • (A) 8
  • (B) 12
  • (C) 14
  • (D) 16
 Answer: (C) . Tips: GH=1/2(KL+JM)

See also: 

0 comments… add one

Leave a Comment