Chemistry 25 January 2017

Chemistry 25 January 2017 Questions Answer Keys

The University Of The State Of New York
Regents High School Examination
Physical Setting
Chemistry
Wednesday, January 25, 2017 — 9:15 a.m. to 12:15 p.m., only

Directions (1–30): For each statement or question, record on your separate answer sheet the number of the word or expression that, of those given, best completes the statement or answers the question. Some questions may require the use of the 2011 Edition Reference Tables for Physical Setting/Chemistry.

1. Which statement describes the location of two types of subatomic particles in a helium atom?

  • (1) Protons and neutrons are located in the nucleus.
  • (2) Protons and neutrons are located outside the nucleus.
  • (3) Protons and electrons are located in the nucleus.
  • (4) Protons and electrons are located outside the nucleus.
Answer: (1) Protons and neutrons are located in the nucleus. 

2. An atom that contains six protons, six neutrons, and six electrons has a mass of approximately

  • (1) 12 u
  • (2) 12 g
  • (3) 18 u
  • (4) 18 g
Answer: (1) 12 u 

3. Which term identifies the most probable location of an electron in the wave-mechanical model of the atom?

  • (1) anode
  • (2) orbital
  • (3) nucleus
  • (4) cathode
Answer: (2) orbital 

4. Which element has atoms in the ground state with the greatest number of valence electrons?

  • (1) tin
  • (2) sulfur
  • (3) arsenic
  • (4) fluorine
Answer: (4) fluorine 

5. Which group on the Periodic Table has two elements that exist as gases at STP?

  • (1) Group 1
  • (2) Group 2
  • (3) Group 16
  • (4) Group 17
Answer: (4) Group 17 

6. Which list of elements contains a metal, a metalloid, and a nonmetal?

  • (1) Ag, Si, I2
  • (2) Ge, As, Ne
  • (3) K, Cu, Br2
  • (4) S, Cl2, Ar
Answer: (1) Ag, Si, I2  

7. What is the charge of the nucleus of a copper atom?

  • (1) +1
  • (2) +2
  • (3) +29
  • (4) + 64
Answer: (3) +29  

8. At STP, O2(g) and O3(g) have different properties because O3(g) has

  • (1) more dense nuclei than in O2(g)
  • (2) more protons per atom than in O2(g)
  • (3) molecules with a different structure than in O2(g)
  • (4) molecules with fewer covalent bonds than in O2(g)
Answer: (3) molecules with a different structure than in O2(g)  

9. A compound is a substance composed of two or more elements that are

  • (1) physically mixed in a fixed proportion
  • (2) physically mixed in a variable proportion
  • (3) chemically combined in a fixed proportion
  • (4) chemically combined in a variable proportion
Answer: (3) chemically combined in a fixed proportion  

10. Which element has the highest boiling point at standard pressure?

  • (1) Mg
  • (2) Na
  • (3) Rb
  • (4) Sr
Answer: (4) Sr  

11. How many pairs of electrons are shared between the nitrogen atoms in a molecule of N2?

  • (1) 5
  • (2) 2
  • (3) 3
  • (4) 6
Answer: (3) 3 

12. A molecule must be nonpolar if the molecule

  • (1) is linear
  • (2) is neutral
  • (3) has ionic and covalent bonding
  • (4) has a symmetrical charge distribution
Answer: (4) has a symmetrical charge distribution

13. Which property is used to determine the degree of polarity between two bonded atoms?

  • (1) density
  • (2) electronegativity
  • (3) pressure
  • (4) temperature
Answer: (2) electronegativity

14. In a chemical reaction, a catalyst provides an alternate reaction pathway that

  • (1) decreases the concentration of the products
  • (2) increases the concentration of the reactants
  • (3) has a lower activation energy
  • (4) has a higher activation energy
Answer: (3) has a lower activation energy

15. Which substance can be decomposed by chemical means?

  • (1) cobalt
  • (2) krypton
  • (3) methane
  • (4) zirconium
Answer: (3) has a lower activation energy3) methane

16. Which sample of matter represents a mixture?

  • (1) aqueous ammonia
  • (2) gaseous ethane
  • (3) liquid mercury
  • (4) solid iodine
Answer: (1) aqueous ammonia 

17. Differences in which property allow the separation of a sample of sand and seawater by filtration?

  • (1) concentration of ions
  • (2) volume of sample
  • (3) mass of sample
  • (4) particle size
Answer: (4) particle size

18. Which process is a chemical change?

  • (1) evaporating an alcohol
  • (2) subliming of iodine
  • (3) melting an ice cube
  • (4) rusting of iron
Answer: (4) rusting of iron

19. Which term represents an intermolecular force in a sample of water?

  • (1) hydrogen bonding
  • (2) covalent bonding
  • (3) metallic bonding
  • (4) ionic bonding
Answer: (1) hydrogen bonding

20. Which sample of matter has particles arranged in a crystalline structure?

  • (1) Ne(g)
  • (2) Br2(ℓ)
  • (3) NaCl(aq)
  • (4) CuSO4(s)
Answer: (4) CuSO4(s)

21. Which term is defined as a measure of the randomness of a system?

  • (1) heat
  • (2) entropy
  • (3) pressure
  • (4) temperature
Answer: (2) entropy 

22. Which formula represents an alkane?

  • (1) C2H2
  • (2) C2H4
  • (3) C3H4
  • (4) C3H8
Answer: (4) C3H

23 Which term represents a chemical reaction?

  • (1) deposition
  • (2) combustion
  • (3) sublimation
  • (4) vaporization
Answer: (2) combustion 

24. Which type of reaction includes esterification and polymerization?

  • (1) decomposition
  • (2) neutralization
  • (3) organic
  • (4) nuclear
Answer: (3) organic 

25. In a redox reaction, the total number of electrons lost is

  • (1) less than the total number of electrons gained
  • (2) greater than the total number of electrons gained
  • (3) equal to the total number of electrons gained
  • (4) unrelated to the total number of electrons gained
Answer: (3) equal to the total number of electrons gained 

26. Which type of equation can represent the oxidation occurring in a reaction?

  • (1) a double-replacement reaction equation
  • (2) a half-reaction equation
  • (3) a neutralization reaction equation
  • (4) a transmutation reaction equation
Answer: (2) a half-reaction equation 

27. The electrical conductivity of an aqueous solution depends on the concentration of which particles in the solution?

  • (1) molecules
  • (2) electrons
  • (3) atoms
  • (4) ions
Answer: (4) ions 

28. An electrolytic cell differs from a voltaic cell because an electrolytic cell

  • (1) generates its own energy from a spontaneous physical reaction
  • (2) generates its own energy from a nonspontaneous physical reaction
  • (3) requires an outside energy source for a spontaneous chemical reaction to occur
  • (4) requires an outside energy source for a nonspontaneous chemical reaction to occur
Answer: (4) requires an outside energy source for a nonspontaneous chemical reaction to occur 

29. A sample of which radioisotope emits particles having the greatest mass?

  • (1) 137Cs
  • (2) 53Fe
  • (3) 220Fr
  • (4) 3H
Answer: (3) 220Fr 

30. Which term represents a nuclear reaction?

  • (1) combustion
  • (2) fermentation
  • (3) transmutation
  • (4) saponification
Answer: (3) transmutation 

 

Download Chemistry 25 January 2017 Questions Answers Keys

Chemistry Examination QuestionLiving Environment January 2014
Living Environment January 2014Scoring Key and Rating Guide

See also: 

0 comments… add one

Leave a Comment