Algebra 26 January 2017

Algebra 26 January 2017 Questions Answer Keys

The University Of The State Of New York
Regents High School Examination
Algebra I
Thursday, January 26, 2017 — 1:15 to 4:15 p.m., only
Student Name _________________________________________________________
School Name __________________________________________________________

1. Which expression is equivalent to 16x2 – 36?

  • (1) 4(2x – 3)(2x – 3)
  • (2) 4(2x + 3)(2x – 3)
  • (3) (4x – 6)(4x – 6)
  • (4) (4x + 6)(4x + 6)
Answer: (2) 4(2x + 3)(2x – 3) 

2. What is the solution set of the equation (x–2)(x – a) = 0?

  • (1) – 2 and a
  • (2) – 2 and – a
  • (3) 2 and a
  • (4) 2 and – a
Answer: (3) 2 and a 

3. Analysis of data from a statistical study shows a linear relationship in the data with a correlation coeffi cient of – 0.524. Which statement best summarizes this result?

  • (1) There is a strong positive correlation between the variables.
  • (2) There is a strong negative correlation between the variables.
  • (3) There is a moderate positive correlation between the variables.
  • (4) There is a moderate negative correlation between the variables.
Answer: (4) There is a moderate negative correlation between the variables. 

4. Boyle’s Law involves the pressure and volume of gas in a container. It can be represented by the formula P1V1 = P2V2 When the formula is solved for P2, the result is

Algebra 26 January 2017
Answer: (3)

5. A radio station did a survey to determine what kind of music to play by taking a sample of middle school, high school, and college students. They were asked which of three different types of music they prefer on the radio: hip-hop, alternative, or classic rock. The results are summarized in the table below.

Algebra 26 January 2017

What percentage of college students prefer classic rock?

  • (1) 14%
  • (2) 28%
  • (3) 33%
  • (4) 58%
Answer: (2) 28%

6. Which function has zeros of – 4 and 2?

Algebra 26 January 2017
Answer: (4) 

7. Which expression is equivalent to 2(3g – 4)  –  (8g + 3)?

  • (1) – 2g – 1
  • (2) – 2g – 5
  • (3) – 2g – 7
  • (4) – 2g – 11
Answer: (4) – 2g – 11

8. In 2014, the cost to mail a letter was 49¢ for up to one ounce. Every additional ounce cost 21¢. Which recursive function could be used to determine the cost of a 3-ounce letter, in cents?

  • (1) a1 = 49; an = an – 1 + 21
  • (2) a1 = 0; an = 49an – 1 + 21
  • (3) a1 = 21; an = an – 1 + 49
  • (4) a1 = 0; an = 21an – 1 + 49
Answer: (1) a1 = 49; an = an – 1 + 21

9. A car leaves Albany, NY, and travels west toward Buffalo, NY. The equation D = 280 – 59t can be used to represent the distance, D, from Buffalo after t hours. In this equation, the 59 represents the

  • (1) car’s distance from Albany
  • (2) speed of the car
  • (3) distance between Buffalo and Albany
  • (4) number of hours driving
Answer: (2) speed of the car 

10. Faith wants to use the formula C (f) = 5/9 (– 32)  to convert degrees Fahrenheit f, to degrees Celsius, C (f). If Faith calculated C(68),  what would her result be?

  • (1) 20° Celsius
  • (2) 20° Fahrenheit
  • (3) 154° Celsius
  • (4) 154° Fahrenheit
Answer: (1) 20° Celsius

11. Which scenario represents exponential growth?

  • (1) A water tank is fi lled at a rate of 2 gallons/minute.
  • (2) A vine grows 6 inches every week.
  • (3) A species of fl y doubles its population every month during the summer.
  • (4) A car increases its distance from a garage as it travels at a constant speed of 25 miles per hour.
Answer: (3) A species of fl y doubles its population every month during the summer.

12. What is the minimum value of the function y = x + 3| – 2?

  • (1) – 2
  • (2) 2
  • (3) 3
  • (4) – 3
Answer: (1) – 2

13. What type of relationship exists between the number of pages printed on a printer and the amount of ink used by that printer?

  • (1) positive correlation, but not causal
  • (2) positive correlation, and causal
  • (3) negative correlation, but not causal
  • (4) negative correlation, and causal
Answer: (2) positive correlation, and causal

14. A computer application generates a sequence of musical notes using the function f(n) = 6(16)n, where n is the number of the note in the sequence and f(n) is the note frequency in hertz. Which function will generate the same note sequence as f(n)?

  • (1) g(n) = 12(2)4n
  • (2) h(n) = 6(2)4n
  • (3) p(n) = 12(4)2n
  • (4) k(n) = 6(8)2n
Answer: (2) h(n) = 6(2)4n

15. Which value of x is a solution to the equation 13 – 36x2 = – 12?

  • (1) 36/25
  • (2) 25/36
  • (3) – 6/5
  • (4) – 5/6
Answer: (4) – 5/6 

16. Which point is a solution to the system below?

2y < – 12x + 4

y < – 6x + 4

  • (1) (1, 1/2)
  • (2) (0,6)
  • (3) (– 1/2, 5)
  • (4) (– 3,2)
Answer: (4) (– 3,2) 

17. When the function f(x) = x2  is multiplied by the value a, where a > 1, the graph of the new function, g(x) = ax2

  • (1) opens upward and is wider
  • (2) opens upward and is narrower
  • (3) opens downward and is wider
  • (4) opens downward and is narrower
Answer: (4) opens downward and is narrower

18. Andy has $310 in his account. Each week, w, he withdraws $30 for his expenses. Which expression could be used if he wanted to fi nd out how much money he had left after 8 weeks?

  • (1) 310 – 8w
  • (2) 280 + 30(w – 1)
  • (3) 310w – 30
  • (4) 280 – 30(w – 1)
Answer: (2) 280 + 30(w – 1)

19. The daily cost of production in a factory is calculated using c(x) = 200 + where x is the number of complete products manufactured. Which set of numbers best defi nes the domain of c(x)?

  • (1) integers
  • (2) positive real numbers
  • (3) positive rational numbers
  • (4) whole numbers
Answer: (4) whole numbers

20. Noah conducted a survey on sports participation. He created the following two dot plots to represent the number of students participating, by age, in soccer and basketball.

Algebra 26 January 2017

Which statement about the given data sets is correct?

  • (1) The data for soccer players are skewed right.
  • (2) The data for soccer players have less spread than the data for basketball players.
  • (3) The data for basketball players have the same median as the data for soccer players.
  • (4) The data for basketball players have a greater mean than the data for soccer players.
Answer: (4) The data for basketball players have a greater mean than the data for soccer players.

 

Download Algebra 26 January 2017 Questions Answers Keys

Algebra Examination QuestionLiving Environment January 2014
Living Environment January 2014Scoring Key and Rating Guide

 

See also:

0 comments… add one

Leave a Comment