Algebra 16 June 2016

Algebra 16 June 2016 Questions Answer Keys

The University Of The State Of New York
Regents High School Examination
Algebra I
Thursday, June 16, 2016 — 9:15 a.m. to 12:15 p.m., only
Student Name _________________________________________________________
School Name __________________________________________________________

1. The expression x4 – 16 is equivalent to

  • (1) (x2 + 8)(x2 – 8)
  • (2) (x2 – 8)(x2 – 8)
  • (3) (x2 + 4)(x2 – 4)
  • (4) (x2 – 4)(x2 – 4)
Answer: (3) (x2 + 4)(x2 – 4)

2. An expression of the fifth degree is written with a leading coefficient of seven and a constant of six. Which expression is correctly written for these conditions?

  • (1) 6x5 + x4 + 7
  • (2) 7x6 – 6x4 + 5
  • (3) 6x7 – x5 + 5
  • (4) 7x5 + 2x2 + 6
Answer: (4) 7x5 + 2x2 + 6 

3. The table below shows the year and the number of households in a building that had high-speed broadband internet access

Algebra 16 June 2016

For which interval of time was the average rate of change the smallest?

  • (1) 2002 – 2004
  • (2) 2003 – 2005
  • (3) 2004 – 2006
  • (4) 2005 – 2007
Answer: (1) 2002 – 2004 

4. The scatterplot below compares the number of bags of popcorn and the number of sodas sold at each performance of the circus over one week.

Algebra 16 June 2016

Which conclusion can be drawn from the scatterplot?

  • (1) There is a negative correlation between popcorn sales and soda sales.
  • (2) There is a positive correlation between popcorn sales and soda sales.
  • (3) There is no correlation between popcorn sales and soda sales.
  • (4) Buying popcorn causes people to buy soda.
Answer: (2) There is a positive correlation between popcorn sales and soda sales.

5. The Celluloid Cinema sold 150 tickets to a movie. Some of these were child tickets and the rest were adult tickets. A child ticket cost $7.75 and an adult ticket cost $10.25. If the cinema sold $1470 worth of tickets, which system of equations could be used to determine how many adult tickets, a, and how many child tickets, c, were sold?

  • (1) a + c = 150
    10.25a + 7.75c = 1470
  • (2) a + c = 1470
    10.25a + 7.75c = 150
  • (3) a + c = 150
    7.75a + 10.25c = 1470
  • (4) a + c = 1470
    7.75a + 10.25c = 150
Answer: (1) a + c = 150
                                              10.25a + 7.75c = 1470 

6. The tables below show the values of four different functions for given values of x.

Algebra 16 June 2016

Which table represents a linear function?

  • (1) f(x)
  • (2) g(x)
  • (3) h(x)
  • (4) k(x)
Answer: (1) f(x) 

7. The acidity in a swimming pool is considered normal if the average of three pH readings, p, is defined such that 7.0 < p < 7.8. If the first two readings are 7.2 and 7.6, which value for the third reading will result in an overall rating of normal?

  • (1) 6.2
  • (2) 7.3
  • (3) 8.6
  • (4) 8.8
Answer: (2) 7.3 

8. Dan took 12.5 seconds to run the 100-meter dash. He calculated the time to be approximately

  • (1) 0.2083 minute
  • (2) 750 minutes
  • (3) 0.2083 hour
  • (4) 0.52083 hour
Answer: (1) 0.2083 minute 

9. When 3x + 2 ≤ 5(x – 4) is solved for x, the solution is

  • (1) x ≤ 3
  • (2) x ≥ 3
  • (3) x ≤ – 11
  • (4) x ≥ 11
Answer: (4) x ≥ 11 

10. The expression 3(x2 – 1) (x2 – 7x + 10) is equivalent to

  • (1) 2x2 – 7x + 7
  • (2) 2x2 + 7x – 13
  • (3) 2x2 – 7x + 9
  • (4) 2x2 + 7x – 11
Answer: (2) 2x2 + 7x – 13 

11. The range of the function f(x) = x2 + 2x – 8 is all real numbers

  • (1) less than or equal to – 9
  • (2) greater than or equal to – 9
  • (3) less than or equal to – 1
  • (4) greater than or equal to – 1
Answer: (2) greater than or equal to – 9 

12. The zeros of the function f(x) = x2 – 5x – 6 are

  • (1) – 1 and 6
  • (2) 1 and – 6
  • (3) 2 and – 3
  • (4) – 2 and 3
Answer: (1) – 1 and 6 

13. In a sequence, the first term is 4 and the common difference is 3. The fifth term of this sequence is

  • (1) – 11
  • (2) – 8
  • (3) 16
  • (4) 19
Answer: (3) 16 

14. The growth of a certain organism can be modeled by C(t) = 10(1.029)24t , where C(t) is the total number of cells after t hours. Which function is approximately equivalent to C(t)?

  • (1) C(t) = 240(.083)24t
  • (2) C(t) = 10(.083)t
  • (3) C(t) = 10(1.986)t
  • (4) C(t) = 240(1.986) t/24
Answer: (3) C(t) = 10(1.986)

15. A public opinion poll was taken to explore the relationship between age and support for a candidate in an election. The results of the poll are summarized in the table below.

Algebra 16 June 2016

What percent of the 21– 40 age group was for the candidate?

  • (1) 15
  • (2) 25
  • (3) 40
  • (4) 60
Answer: (4) 60 

16. Which equation and ordered pair represent the correct vertex form and vertex for j(x) = x2 – 12x + 7?

  • (1) j(x) = (x – 6)2 + 43, (6,43)
  • (2) j(x) = (x – 6)2 + 43, (– 6,43)
  • (3) j(x) = (x – 6)2 – 29, (6, – 29)
  • (4) j(x) = (x – 6)2 – 29, (– 6, – 29)
Answer: (3) j(x) = (x – 6)2 – 29, (6, – 29) 

17. A student invests $500 for 3 years in a savings account that earns 4% interest per year. No further deposits or withdrawals are made during this time. Which statement does not yield the correct balance in the account at the end of 3 years?

  • (1) 500(1.04)3
  • (2) 500(1 – .04)3
  • (3) 500(1 + .04)(1 + .04)(1 + .04)
  • (4) 500 + 500(.04) + 520(.04) + 540.8(.04)
Answer: (2) 500(1 – .04)3 

18. The line represented by the equation 4y + 2x = 33.6 shares a solution point with the line represented by the table below.

Algebra 16 June 2016

The solution for this system is

  • (1) (– 14.0, – 1.4)
  • (2) (– 6.8,5.0)
  • (3) (1.9,4.6)
  • (4) (6.0,5.4)
Answer: (4) (6.0,5.4) 

19. What is the solution of the equation 2(x + 2)2 – 4 = 28?

  • (1) 6, only
  • (2) 2, only
  • (3) 2 and – 6
  • (4) 6 and – 2
Answer: (3) 2 and – 6 

20. The dot plot shown below represents the number of pets owned by students in a class.

Algebra 16 June 2016

Which statement about the data is not true?

  • (1) The median is 3.
  • (2) The interquartile range is 2.
  • (3) The mean is 3.
  • (4) The data contain no outliers.
Answer: (3) The mean is 3. 

 

Download Algebra 16 June 2016 Questions Answer Keys

Algebra Examination QuestionLiving Environment January 2014
Living Environment January 2014Scoring Key and Rating Guide

 

See also:

0 comments… add one

Leave a Comment