Algebra 12 June 2018

Algebra 12 June 2018 Questions Answer Keys

The University Of The State Of New York
Regents High School Examination
Algebra I
Tuesday, June 12, 2018 — 1:15 to 4:15 p.m., only
Student Name _________________________________________________________
School Name __________________________________________________________

1. The solution to 4p + 2 < 2(p + 5) is

  • (1) p > -6
  • (2) p < -6
  • (3) p > 4
  • (4) p < 4
Answer: (4) p < 4

2. If k(x) = 2x2 – 3√x , then k(9) is

  • (1) 315
  • (2) 307
  • (3) 159
  • (4) 153
Answer: (4) 153

3. The expression 3(x2 + 2x – 3) – 4(4x2 – 7x + 5) is equivalent to

  • (1) -13x – 22x + 11
  • (2) -13x2 + 34x – 29
  • (3) 19x2 – 22x + 11
  • (4) 19x2 + 34x – 29
Answer: (2) -13x2 + 34x – 29

4. The zeros of the function p(x) = x2 – 2x – 24 are

  • (1) –8 and 3
  • (2) –6 and 4
  • (3) –4 and 6
  • (4) –3 and 8
Answer: (3) –4 and 6 

5. The box plot below summarizes the data for the average monthly high temperatures in degrees Fahrenheit for Orlando, Florida.

Algebra 12 June 2018

The third quartile is

  • (1) 92
  • (2) 90
  • (3) 83
  • (4) 71
Answer: (2) 90 

6. Joy wants to buy strawberries and raspberries to bring to a party. Strawberries cost $1.60 per pound and raspberries cost $1.75 per pound. If she only has $10 to spend on berries, which inequality represents the situation where she buys x pounds of strawberries and y pounds of raspberries?

  • (1) 1.60x + 1.75y < 10
  • (2) 1.60x + 1.75y > 10
  • (3) 1.75x + 1.60y < 10
  • (4) 1.75x + 1.60y > 10
Answer: (1) 1.60x + 1.75y < 10 

7. On the main floor of the Kodak Hall at the Eastman Theater, the number of seats per row increases at a constant rate. Steven counts 31 seats in row 3 and 37 seats in row 6. How many seats are there in row 20?

  • (1) 65
  • (2) 67
  • (3) 69
  • (4) 71
Answer: (1) 65 

8. Which ordered pair below is not a solution to f(x) = x2 – 3x + 4?

  • (1) (0,4)
  • (2) (1.5,1.75)
  • (3) (5,14)
  • (4) (1,6)
Answer: (4) (–1,6) 

9. Students were asked to name their favorite sport from a list of basketball, soccer, or tennis. The results are shown in the table below.

Algebra 12 June 2018

What percentage of the students chose soccer as their favorite sport?

  • (1) 39.6%
  • (2) 41.4%
  • (3) 50.4%
  • (4) 58.6%
Answer: (1) 39.6% 

10. The trinomial x2 – 14x + 49 can be expressed as

  • (1) (x – 7)2
  • (2) (x + 7)2
  • (3) (x – 7)(x + 7)
  • (4) (x – 7)(x + 2)
Answer: (1) (x – 7)2 

11. A function is defined as {(0,1), (2,3), (5,8), (7,2)}. Isaac is asked to create one more ordered pair for the function. Which ordered pair can he add to the set to keep it a function?

  • (1) (0,2)
  • (2) (5,3)
  • (3) (7,0)
  • (4) (1,3)
Answer: (4) (1,3) 

12. The quadratic equation x2 – 6x = 12 is rewritten in the form (x + p)2 = q, where q is a constant. What is the value of p?

  • (1) –12
  • (2) –9
  • (3) –3
  • (4) 9
Answer: (3) –3 

13. Which of the quadratic functions below has the smallest minimum value?

  • (1) h(x) = x2 + 2x – 6
  • (3) k(x) = (x + 5)(x + 2)
Algebra 12 June 2018
Answer: (2)  

14. Which situation is not a linear function?

  • (1) A gym charges a membership fee of $10.00 down and $10.00 per month.
  • (2) A cab company charges $2.50 initially and $3.00 per mile.
  • (3) A restaurant employee earns $12.50 per hour.
  • (4) A $12,000 car depreciates 15% per year.
Answer: (4) A $12,000 car depreciates 15% per year. 

15. The Utica Boilermaker is a 15-kilometer road race. Sara is signed up to run this race and has done the following training runs:

I. 10 miles
II. 44,880 feet
III. 15,560 yards

Which run(s) are at least 15 kilometers?

  • (1) I, only
  • (2) II, only
  • (3) I and III
  • (4) II and III
Answer: (1) I, only 

16. If f(x) = x2 + 2, which interval describes the range of this function?

  • (1)  (– ∞,∞)
  • (2) [0,∞)
  • (3) [2,∞)
  • (4) (–∞,2]
Answer: (3) [2,∞) 

17. The amount Mike gets paid weekly can be represented by the expression 2.50a + 290, where a is the number of cell phone accessories he sells that week. What is the constant term in this expression and what does it represent?

  • (1) 2.50a, the amount he is guaranteed to be paid each week
  • (2) 2.50a, the amount he earns when he sells a accessories
  • (3) 290, the amount he is guaranteed to be paid each week
  • (4) 290, the amount he earns when he sells a accessories
Answer: (3) 290, the amount he is guaranteed to be paid each week 

18. A cubic function is graphed on the set of axes below.

Algebra 12 June 2018

Which function could represent this graph?

  • (1) f(x) = (x – 3)(x – 1)(x + 1)
  • (2) g(x) = (x + 3)(x + 1)(x – 1)
  • (3) h(x) = (x – 3)(x – 1)(x + 3)
  • (4) k(x) = (x + 3)(x + 1)(x – 3)
Answer: (2) g(x) = (x + 3)(x + 1)(x – 1)

19. Mrs. Allard asked her students to identify which of the polynomials below are in standard form and explain why.

I. 15x – 6x + 3x – 1

II. 12x3 + 8x + 4

III. 2x5 + 8x2 + 10x

Which student’s response is correct?

  • (1) Tyler said I and II because the coefficients are decreasing.
  • (2) Susan said only II because all the numbers are decreasing.
  • (3) Fred said II and III because the exponents are decreasing.
  • (4) Alyssa said II and III because they each have three terms.
Answer: (3) Fred said II and III because the exponents are decreasing.

20. Which graph does not represent a function that is always increasing over the entire interval – 2 < x < 2?

Algebra 12 June 2018
Answer: (3)

 

 

Algebra 12 June 2018 Questions Answers Keys

 Geometry 29 January 2014Algebra Examination Question
Geometry 29 January 2014 Scoring Key and Rating Guide

 

See also:

0 comments… add one

Leave a Comment